Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler avsattes inte förra våren, hon slutade frivilligt.
Det uppger den då ansvariga statssekreteraren, Agneta Karlsson, hos dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S), när riksdagens konstitutionsutskott granskar det uppmärksammade beslutet.
– Det var en frivillig överenskommelse, frivillig såtillvida att generaldirektören var överens med regeringen om att finns det inte förtroende kan man inte fortsätta, sade hon.
Agneta Karlsson var statssekreterare hos Strandhäll fram till januari i år och hade kallats till KU för att frågas ut om regeringens agerande när Begler fick sluta med två dagars varsel i april föra året.
Kristdemokraten Tuve Skånberg undrade dock hur frivilligt det egentligen var. Han hänvisade bland annat till uttalanden som Begler gjorde efter regeringens besked att hon skulle sluta. Hon sade att hon var väldigt förvånad och att hon gärna hade velat fortsätta. Hon antydde också att regeringen oroade sig för det kommande valet och tyckte att det var bra om KU skulle granska beslutet.
Förstod inte
– Hon förstod inte den kritik som regeringen hade, hon delade den inte. I den meningen fanns det en frustration om att inte få fortsätta, bedömde Karlsson.
Hon tillade att om Begler inte hade slutat frivilligt hade regeringen ansett att det funnits synnerliga skäl för att förflytta henne med omedelbar verkan.
Det var på en presskonferens den 27 april förra våren som Annika Strandhäll meddelade att Begler skulle sluta omgående och att Maria Hemström-Hemmingsson, generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen skulle ta över som tillförordnad.
Strandhäll prisade Begler för det arbete hon gjort och riktade ingen direkt kritik mot henne. Men efter en tid, när regeringen fick mer och mer kritik för beslutet sade Strandhäll att Begler hade varnats flera gånger för att inte arbeta nog med samverkan med Arbetsförmedlingen. Det brast i dialogen myndigheterna emellan.
Blev otydligt
– Det fanns inga skäl att på presskonferensen lyfta fram det som inte hade fungerat, vi hade inga skäl att offentligt kritisera generaldirektören. Men det kanske har gjort att det blev otydligt varför regeringen fattade det här beslutet, sade Agneta Karlsson.
En debatt hade då pågått i flera år om att Försäkringskassan var för hård i sina bedömningar av rätten till sjukpenning och assistansersättning. Myndigheten var framgångsrik i att få ner sjuktal och att bromsa kostnader för assistans, något som regeringen hade givit myndigheten i uppdrag att förverkliga.
(Lars Larsson/TT)