Det lyckliga Arabien tillhör en av de stora nordiska dokumentärromanerna. Nu har denna i Sverige orättvist bortglömda litterära pärla, som tar läsaren med på en både historiskt som mänskligt psykologiskt utforskande resa, åter getts ut.
1761 begav sig sex vetenskapsmän – den svenske Linné-lärjungen och biologen Peter Forsskål, den danske filologen Frederik Christian von Haven, den tyske kartografen Carsten Niebuhr, den tyske konstnären Georg Wilhelm Bauernfeind, den danske fysikern och läkaren Christian Kramer och drängen Berggren – från Köpenhamn ut på en expeditionsresa mot Arabia felix, vilket är den sydvästra och södra delen av den arabiska halvön, det vill säga det som i dag är Jemen. Resan skulle komma att ta dem genom Turkiet och Egypten och ut i den jemenitiska öknen.
Större delen av den arabiska världen var för européer vid den här tiden i det närmaste outforskad. Målen med expeditionen, vilken finansierades av den danske kungen Fredrik V, var att samla kunskap kring djur och växtliv samt lokala kulturer, och upprätta kartor.