Recension: Festlig inledning på den nya säsongen
Svenska Kammarorkestern framför Mozart
Svenska kammarorkestern består av 39 musiker och har tidigare bland annat spelat in Beethovens samtliga orkesterverk. Foto: Nikolaj Lund


Vara konserthus har nyligen öppnat upp för en större publik. Säsongen inleddes med en konsert med Svenska Kammarorkestern ledd av klarinettisten och dirigenten Martin Fröst. Solist i programmet var pianisten Lucas Debargue. 

Konserten som inleder den nya konsertsäsongen heter ”Mozart i Leipzig 1789” och innehåller en del av en konsert som Mozart framförde under det året. Programmet var något kortare än planerat då Chio mi scordi di te K505 konsertaria för piano, sopran och orkester utgick på grund av sjukdom.

Svenska Kammarorkestern inleder konserten på ett pampigt vis med Mozart pianokonsert nr 25 i C dur K503. I starten spelar full orkester med kraftfullt slagverk och bleckblås, och det blir en festlig och uppfriskande början på den nya säsongen. Orkestern är mycket samspelt och får fram styckets levande karaktär tillsammans med den lyhörda och uttrycksfulla dirigenten Martin Fröst. Det är ett storslaget verk, och det är med ett leende på läpparna som vi lyssnar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!