Råttan – det första djuret i den kinesiska zodiaken
Född i råttans år – född att leda
Enligt den kinesiska kalendern är 2020 råttans år.


Enligt legenden uppkom den kinesiska zodiaken genom en kapptävling för att bestämma ordningsföljden bland djuren. Den kallades den Stora kapptävlingen, och med list knep den lilla råttan förstaplatsen.

Enligt legenden ville Jadekejsaren bringa ordning i tideräkningen så han anordnade en tävling bland djuren. Tävlingen gick ut på att simma över en flod och de första tolv djuren som korsade floden skulle få ett år i zodiaken uppkallat efter sig.

Katten och råttan som båda var små och lätta kom överens om att de skulle rida på den stadiga oxens rygg för att ta sig över floden. Men när de började närma sig flodstranden knuffade råttan ner katten i vattnet. När de kom fram hoppade råttan ner från oxen och passerade mållinjen först.

Den stackars katten fick kämpa för att ta sig iland och hann inte dit bland de tolv främsta så den fick inte vara med i zodiaken. Ända sedan dess har de tidigare så goda vännerna katt och råtta varit fiender. (Katter gillar inte heller vatten).

Människor födda i råttans år brukar vara alerta, smarta och framgångsrika. De är påhittiga och energiska men deras brist på kommunikationsförmåga kan ge intryck av att de är oförskämda.

Flera amerikanska presidenter som Richard Nixon, Jimmy Carter, George H.W. Bush och George Washington är födda i råttans år. Även Göran Persson, Lars Lagerbäck, William Shakespeare och påve Franciskus är födda i råttans år.

Årliga parader

Råttans år började den 25 januari i år, och det kinesiska nyåret firas med parader överallt i världen.

Oavsett vilket zodiak-år det är så brukar draken vara huvudnummer i nyårsparaderna. I den östasiatiska kulturen är draken en godhjärtad varelse som härskar över vatten, regn och översvämningar. Den betyder kraft, styrka, tur och rikedom.

I San Francisco har man hållit nyårsparader ända sedan 1958 för att främja den kinesiska kulturen i det kinesiska samfundet.

Utövare av den kinesiska meditationsmetoden Falun Dafa ordnar ofta en egen nyårsparad för att visa skönheten och det goda med Falun Dafa och den traditionella kinesiska kulturen.

I gamla tider ägnade sig det kinesiska folket åt meditation och andliga metoder för att förbättra sig själva och nå andlig/själslig perfektion. Den här typen av meditationsövningar har varit en del av det kinesiska folkets kultur i tusentals år och utövare av Falun Dafa för den traditionen vidare i dagens samhälle.

Lyckobringande nyårsmat

Mat är en viktig del i den kinesiska kulturen, särskilt vid speciella tillfällen som det kinesiska nyåret. En del familjer serverar hela tio rätter eftersom det är ett jämt och välgörande tal.

Rätterna kan variera men nedanstående serveras ofta på nyårsbordet eftersom de anses vara lyckobringande.

1. Fisk: på kinesiska uttalas fisk ”yu” lika som uttalet av ”överskott”. Man hoppas ha ett överskott i slutet av året för att lyckas nästa år.

2. Kyckling: Uttalas ”ji” som påminner om ”lycka”.

3. Dumplings: Kött eller grönsaker på en rund degbit som viks i en form som liknar de guld- och silverklimpar som användes som valuta förr i tiden.

4. Risbollar: De här runda vita små bakverken representerar enighet och harmoni i familjen. De äts varma och kan vara naturella eller sötade. De söta har svarta sesamfrön eller röda bönor inuti.

5. Nudlar: Långa nudlar representerar lycka och ett långt liv.

6. Vårrullar: Friterade och frasiga för de här cylinderformade rullarna med sig rikedom till det nya året.

7. Riskakor: Den mjuka och klibbiga glutenfria riskakan kan serveras på olika sätt. De representerar högre inkomst eller position.

8. Fat choy: I södra Kina är svarta alger som liknar hår en vanlig ingrediens i det kantonesiska köket som ofta tillagas med svamp och grönsaker. Uttalet är lika som ordet för rik men de skrivs olika.

9. Lotusrot: När de skivas ser de ut som ett hjul med hål, vilket betyder ett öppet sinne och välstånd i familjen.

10. Jai: En kantonesisk vegetarisk maträtt som består av en blandning av grönsaker, skogsöra (svampart), sojaostpinnar, svart mossa (fat choy), cellofannudlar och svamp.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.