Den 25 januari är det nytt år enligt den kinesiska kalendern. Då lämnar grisen över till råttan (musen), zodiakens första av tolv djur. Under perioden för det kinesiska nyåret som brukar infalla mellan slutet av januari och slutet av februari pyntar kineserna ofta med blommor, gärna narcisser.
När den långa vintern övergår i vår och blommorna börjar slå ut så symboliserar det nytt liv och kraft att växa. De ger hopp om framgång och glädje. Blommor symboliserar också andra fina egenskaper som oskuld, elegans, förfining, tillgivenhet och lyx.
Bland de blommor som främst förknippas med det kinesiska nyåret finns orkidé, persikoblomma, sälg, gladiolus, pion och narciss.
Narcissen, som kallas ”shuǐxiān huā” på kinesiska, eller bokstavligt ”vatten odödlig blomma,” är en av de mest lyckobringande blommorna av alla. Särskilt uppskattad är den vita narcissen, även kallad kinesisk helig lilja, med sin berusande väldoft, liten gyllengul bägare och skira snövita kronblad.
Särskilt i södra Kina ses doftande narcisser överallt vid nyårstiden. Under firandet, som oftast pågår i drygt två veckor, brukar folk inte bara njuta av den vackra blomman och dess doft utan också tänka på legenden om narcissen.
De två bröderna
En gång för länge sedan fanns det en rik bonde som hade två söner. Familjen levde ett gott och lyckligt liv, men efter faderns död förändrades allt. Fadern lämnade hela familjeförmögenheten till sina två söner, vilka var mycket olika till sin läggning.
Den äldsta brodern tänkte att det skulle vara lätt att lura och utnyttja den yngre brodern och sade, ”eftersom jag är äldst så tillhör hela egendomen och all förmögenhet mig”. Den yngre brodern fick bara ett ödslig liten grusplätt, vilken han tog emot utan att klaga.
Men marken var för dålig att bruka, så den yngre brodern kunde inte odla några grödor och skaffa sig försörjning. Han blev tvungen att pantsätta sina tillhörigheter och hade för det mesta bara grovt ris och växtrötter att äta.
Efter ett tag när han inte hade något mer att pantsätta fick han gå utan något att äta i många dagar. När han inte stod ut med hungern längre hade han inget annat val än att be sin äldre bror om hjälp.
Den äldre brodern som tagit hela arvet för egen del levde ett liv i lyx. Han bodde i en herrgård, bar kläder av siden och åt god mat. Ändå hade han ingen medkänsla med sin yngre bror. Inte bara det att han inte gav honom någon hjälp, han knuffade också ut honom från huset.
Den yngre brodern hade ingen annan att vända sig till för hjälp så han blev stående utanför broderns ytterdörr och grät bittert. Han var i sådan nöd att Jade-kejsaren i himlen blev så omskakad att han beordrade områdets skyddsgud att undersöka saken.
Skyddsguden upptäckte vad som hänt och avlade rapport till Jade-kejsaren. Efter att ha funderat en stund instruerade Jade-kejsaren skyddsguden att överlämna några magiska narciss-lökar till den unge mannen att plantera.
”Jag har försett dessa lökar med en välsignelse så att bara de narcisser som växer i den unge mannens grusfält kommer att blomma år efter år”, sade Jade-kejsaren. ”På andra platser kommer lökarna producera blommor som bara blommar en gång och inte kan sparas till nästa säsong. Folk måste därför köpa lökar av den unge mannen varje år om de vill odla sina egna narcisser.”
Himlen belönar dem som är ödmjuka
Skyddsguden förvandlade sig till en gammal man och återvände till den mänskliga världen med blomlökarna. Han hittade den yngre brodern och sade till honom: ”Himlen belönar dem som är ödmjuka. Här är några narciss-lökar. Plantera dem på din grusplätt så kommer de att ge dig rikedom.”
Skyddsguden förklarade på vilket sätt lökarna var magiska innan han försvann i en blink. Stum av förvåning började den yngre brodern högtidligt be till himlen och uttryckte sin tacksamhet över Jade-kejsarens godhet.
När han planterat lökarna såg han med förvåning hur narcisserna snabbt växte upp och började blomma på hans grusplätt. På kort tid förvandlades den karga grå marken till ett sprakande hav av blommor i vitt och gult.
Eftersom det kinesiska nyåret närmade sig kom många människor för att köpa blomlökar av den yngre brodern och hans liv blev snart bättre. Folket älskade de ovanligt vackra blommorna som växte fram ur just de här lökarna. Så sedan den dagen strömmade folk in för att köpa nya lökar varje år och odla egna narcisser, precis som Jade-kejsaren sagt.
Den yngre brodern blev rikare och rikare, men den äldre brodern började förlora sitt välstånd.
Oavsett hur han blivit behandlad av sin äldre bror hade han medkänsla med honom och gav honom blomlökar varje år. Men hur den äldre brodern än försökte sköta om dem så gav hans lökar inte lika magnifika blommor som de som växte i hans lillebrors land.
Allteftersom åren gick kom narcisser att symbolisera vänlighet och välstånd. Och de är särskilt eftertraktade vid det kinesiska nyåret.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.