loading








Nordiska motståndsrörelsen marscherar i Falun 1 maj 2017. Foto: Edaen/CC BY-SA 4.0
Nordiska motståndsrörelsen marscherar i Falun 1 maj 2017. Foto: Edaen/CC BY-SA 4.0
Inrikes

Rapport visar ny bild av svenska extremistkvinnor

Eva Sagerfors

Kvinnor i våldsbejakande extremistmiljöer är ett understuderat ämne. Ändå utgör de en ansenlig del i dessa miljöer. De är också aktiva på sätt som inte stämmer med den gängse bilden, menar forskare vid Institutet för framtidsstudier i en ny rapport.

Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, Säpo, säger vid rapportwebinariet den 16 april att rapporten bekräftar vad de observerat.

– Bilden av att kvinnorna är viljelösa offer utan något eget engagemang, eller driv i sitt engagemang, den stämmer inte riktigt, säger hon.

Hagström instämmer i rapportens slutsats att kvinnor har avsikt och förmåga att begå terrorattentat och andra grova våldsbrott.

Enligt Säpo är de tre huvudsakliga extremistmiljöerna som finns i Sverige den våldsbejakande islamistiska, den våldsbejakande högerextremistiska och den vänsterextremistiska miljön.

Forskare vid Institutet för framtidsstudier har på Nordiska ministerrådets uppdrag jämfört registerdata för kvinnor i de tre grupperna med data från referensgrupper.

Kriminologi har länge varit en lära om män, av män, för män. 

– Jerzy Sarnecki, forskare, Institutet för framtidsstudier

Jerzy Sarnecki, rapportförfattare och forskare, säger att rapporten kan bredda kunskapen om varför människor begår brott.

– Kriminologi har länge varit en lära om män, av män, för män.

Insikten om kvinnans roll är en viktig del i rapportarbetet. Den dominerande bilden inom kriminologi har varit att kvinnor är offer, även om de är förövare, förklarar Sarnecki. Tittar vi på deras historier ser vi många kvinnor som är mer ideologiskt engagerade än männen.

Understuderat område

Enligt rapporten har litteratur om krig, terrorism och våldsbejakande extremism generellt hanterat kvinnors roll marginellt. Därför har de fått mindre uppmärksamhet i forskningen.

Genom att inte uppmärksamma kvinnor i våldsbejakande extremistgrupper begränsar vi förståelsen av rörelserna, menar rapportförfattarna.

De menar att Sverige kan vara det nordiska land som står inför de största utmaningarna av våldsbejakande extremism. Sverige är bland de länder i Europa som har högst antal utländska anhängare i terrororganisationer som Al-Qaida och IS, per capita. Sverige har också länge varit ett nav för extremhögerrörelsen i Norden. 

Enligt rapporten har både extremhögern och islamistiska extremister utfört attacker och mord i Sverige. 

Media spelar också en roll i bilden av kvinnan i extremrörelser, menar forskarna; trots att andelen kvinnor växer bland brottsmisstänkta så är rapporteringen om brott som begåtts av kvinnor konstant.

En kurdisk krigare vaktar syriska kvinnor med misstänkta IS-kopplingar, Syrien 28 oktober 2020. Foto: Delil Souleiman/AFP via Getty Images

Analyserna baseras på data från myndighetsregister över bland annat brott, psykisk ohälsa, utbildning, anknytning till arbetsmarknaden och koppling till våldsbejakande extremistgrupper i Sverige.

Ahn-Za Hagström säger att man bör se till läget under den period som materialet täcker, 2007–2016.

– Fokus låg då på attentathot. 

Säpo var tvungna att prioritera och arbeta nästan uteslutande med terrorattentat. Idag ser de även på det långsiktiga hotet, de som stödjer, eldar på och uppmuntrar, berättar hon.

Hagström säger att det kan finnas fler kvinnor i extremistmiljöerna än vad rapporten visar.

Gemenskap

Enligt Tina Askanius, forskare och rapportförfattare, är kvinnor mer aktiva på sociala medier och i att framställa propaganda i syfte att rekrytera nya medlemmar. Ett viktigt område för kvinnors engagemang är uppbyggnaden av en gemenskap, såväl mellan kvinnorna som inom rörelsen i stort.

– Känslan av att vara en del av ett större projekt, en gemensam kamp. Här är den propaganda som de är med och sprider och skapar väldigt viktig. Det är en av många funktioner de har.

Amir Rostami, forskare och rapportförfattare, säger att resultatet av deras undersökning kan ha betydelse i det förebyggande arbetet.

– Kvinnor verkar vara mer benägna att komma i kontakt med myndigheter. Det ger en möjlighet att fånga upp dem, med tanke på att de söker hjälp i större utsträckning än vad männen gör, bygga relationer och kanske så småningom hjälpa dem träda ur.

Högre grad av psykisk ohälsa

Rapportförfattarna drar slutsatsen att kvinnor inom extremistmiljöerna utgör en ansenlig del, mellan 11 och 18 procent.

De har även kartlagt deras utbildningsgrad. Underlaget visar att kvinnor i den vänsterextrema miljön har högre utbildning och medelbetyg. Man ser även att högsta andelen som endast genomgått grundskola finns bland kvinnor i vit makt-miljön. Lägst andel med högre utbildning finns bland kvinnor i den våldsbejakande islamistmiljön.

De två första staplarna (mörkblå och ljusblå) för varje grupp visar personer som varit inlagda. Den tredje stapeln (mörkblå) visar personer som haft kontakt med öppenvården, medan den fjärde stapeln (röd) visar personer som inte haft kontakt med vården alls på grund av psykisk ohälsa. Bild: Nordiska ministerrådet/CC BY 4.0

Enligt rapporten uppvisar kvinnor i extremistmiljöer högre grad av psykisk ohälsa än referensgrupper och bland normalbefolkningen. Särskilt märks att de i högre utsträckning har varit inlagda för allvarlig psykisk ohälsa.

Kvinnor inom den vänsterextrema miljön har den högsta förekomsten, 3 procent, av inlagda fall på grund av allvarligare psykisk ohälsa. Det kan jämföras med 1 procent bland män i samma miljö. Det är upp till tio gånger fler än hos normalbefolkningen 2019.

Med allvarligare psykisk ohälsa menas bland annat schizofreni, bipolär sjukdom och neuropsykiatriska tillstånd som autism och ADHD.

Forskarna skriver att 26 procent av kvinnorna i vänsterextrem miljö har varit inlagda på grund av övrig mental ohälsa, som depression, ångest och personlighetsstörning. Det kan jämföras med 23 procent bland kvinnorna i kriminella miljöer.

Enligt rapporten är kvinnor i våldsbejakande vänsterextrem miljö de som förekommer oftast i våldsamma brott. Antifa-anhängare marscherar i Washington DC 6 juli 2019. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP via Getty Images

Viktigt se kvinnornas verkliga roll

Ann-Sofie Hermansson, utredare av kommunernas ansvar i det brottsförebyggande arbetet, uppskattar rapporten.

– Det är en understuderad fråga. Ofta när man diskuterar extremistmiljöer så finns det många förutfattade meningar. Därför är det viktigt med fakta.

Hon säger att kvinnorna inte är en oansenlig del. De agerar och har klara strategier i grupperingarna.

– Det finns ofta en känsla av att vi kanske inte är intresserade av att se kvinnornas synligare roll i de här miljöerna.

Hon menar att viss kunskap kan vara svår att ta till sig om den inte stämmer med ens tidigare uppfattning. Även samtalsklimatet försvårar. Om man som här jämför olika kategorier med varandra riskerar man att klassas till ”fel kompisgäng”, förklarar hon. Då håller man kanske tyst, istället för att synliggöra ett problem i samhället.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Kvinnor i våldsbejakande extremism i Sverige

Undersökningen omfattar registerdata från 182 kvinnor i våldsbejakande extremrörelser.

Data om brottslighet, psykisk ohälsa, utbildning, Socialtjänstens ingripande och anknytning till arbetsmarknaden täcker perioden 2007–2016.

Kopplingar till våldsbejakande extremiströrelser kommer från uppgifter från 2017.

Tre extremistgrupper studerades: våldsbejakande extremvänster, våldsbejakande extremhöger och våldsbejakande islamistiska grupper.

Genomsnittsåldern är cirka 28 år.

11–18 procent av extremistmiljöerna utgörs av kvinnor.

Kvinnor inom extremistmiljöer uppvisar högre psykisk ohälsa än normalbefolkningen och har särskilt vårdats inom sluten vård för allvarlig psykisk ohälsa i högre utsträckning.

Brottsmisstankar fanns för 37–60 procent av kvinnorna under perioden.

Över 97 procent av kvinnorna i högerextrem miljö och 89 procent av kvinnorna i vänsterextrem miljö är födda i Sverige.

Över 55 procent av kvinnorna i våldsbejakande islamistiska rörelser är födda utomlands.

Rapporten Women in violent extremism in Sweden är skriven på uppdrag av Nordiska ministerrådet. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading








Nordiska motståndsrörelsen marscherar i Falun 1 maj 2017. Foto: Edaen/CC BY-SA 4.0
Nordiska motståndsrörelsen marscherar i Falun 1 maj 2017. Foto: Edaen/CC BY-SA 4.0
Inrikes

Rapport visar ny bild av svenska extremistkvinnor

Eva Sagerfors

Kvinnor i våldsbejakande extremistmiljöer är ett understuderat ämne. Ändå utgör de en ansenlig del i dessa miljöer. De är också aktiva på sätt som inte stämmer med den gängse bilden, menar forskare vid Institutet för framtidsstudier i en ny rapport.

Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, Säpo, säger vid rapportwebinariet den 16 april att rapporten bekräftar vad de observerat.

– Bilden av att kvinnorna är viljelösa offer utan något eget engagemang, eller driv i sitt engagemang, den stämmer inte riktigt, säger hon.

Hagström instämmer i rapportens slutsats att kvinnor har avsikt och förmåga att begå terrorattentat och andra grova våldsbrott.

Enligt Säpo är de tre huvudsakliga extremistmiljöerna som finns i Sverige den våldsbejakande islamistiska, den våldsbejakande högerextremistiska och den vänsterextremistiska miljön.

Forskare vid Institutet för framtidsstudier har på Nordiska ministerrådets uppdrag jämfört registerdata för kvinnor i de tre grupperna med data från referensgrupper.

Kriminologi har länge varit en lära om män, av män, för män. 

– Jerzy Sarnecki, forskare, Institutet för framtidsstudier

Jerzy Sarnecki, rapportförfattare och forskare, säger att rapporten kan bredda kunskapen om varför människor begår brott.

– Kriminologi har länge varit en lära om män, av män, för män.

Insikten om kvinnans roll är en viktig del i rapportarbetet. Den dominerande bilden inom kriminologi har varit att kvinnor är offer, även om de är förövare, förklarar Sarnecki. Tittar vi på deras historier ser vi många kvinnor som är mer ideologiskt engagerade än männen.

Understuderat område

Enligt rapporten har litteratur om krig, terrorism och våldsbejakande extremism generellt hanterat kvinnors roll marginellt. Därför har de fått mindre uppmärksamhet i forskningen.

Genom att inte uppmärksamma kvinnor i våldsbejakande extremistgrupper begränsar vi förståelsen av rörelserna, menar rapportförfattarna.

De menar att Sverige kan vara det nordiska land som står inför de största utmaningarna av våldsbejakande extremism. Sverige är bland de länder i Europa som har högst antal utländska anhängare i terrororganisationer som Al-Qaida och IS, per capita. Sverige har också länge varit ett nav för extremhögerrörelsen i Norden. 

Enligt rapporten har både extremhögern och islamistiska extremister utfört attacker och mord i Sverige. 

Media spelar också en roll i bilden av kvinnan i extremrörelser, menar forskarna; trots att andelen kvinnor växer bland brottsmisstänkta så är rapporteringen om brott som begåtts av kvinnor konstant.

En kurdisk krigare vaktar syriska kvinnor med misstänkta IS-kopplingar, Syrien 28 oktober 2020. Foto: Delil Souleiman/AFP via Getty Images

Analyserna baseras på data från myndighetsregister över bland annat brott, psykisk ohälsa, utbildning, anknytning till arbetsmarknaden och koppling till våldsbejakande extremistgrupper i Sverige.

Ahn-Za Hagström säger att man bör se till läget under den period som materialet täcker, 2007–2016.

– Fokus låg då på attentathot. 

Säpo var tvungna att prioritera och arbeta nästan uteslutande med terrorattentat. Idag ser de även på det långsiktiga hotet, de som stödjer, eldar på och uppmuntrar, berättar hon.

Hagström säger att det kan finnas fler kvinnor i extremistmiljöerna än vad rapporten visar.

Gemenskap

Enligt Tina Askanius, forskare och rapportförfattare, är kvinnor mer aktiva på sociala medier och i att framställa propaganda i syfte att rekrytera nya medlemmar. Ett viktigt område för kvinnors engagemang är uppbyggnaden av en gemenskap, såväl mellan kvinnorna som inom rörelsen i stort.

– Känslan av att vara en del av ett större projekt, en gemensam kamp. Här är den propaganda som de är med och sprider och skapar väldigt viktig. Det är en av många funktioner de har.

Amir Rostami, forskare och rapportförfattare, säger att resultatet av deras undersökning kan ha betydelse i det förebyggande arbetet.

– Kvinnor verkar vara mer benägna att komma i kontakt med myndigheter. Det ger en möjlighet att fånga upp dem, med tanke på att de söker hjälp i större utsträckning än vad männen gör, bygga relationer och kanske så småningom hjälpa dem träda ur.

Högre grad av psykisk ohälsa

Rapportförfattarna drar slutsatsen att kvinnor inom extremistmiljöerna utgör en ansenlig del, mellan 11 och 18 procent.

De har även kartlagt deras utbildningsgrad. Underlaget visar att kvinnor i den vänsterextrema miljön har högre utbildning och medelbetyg. Man ser även att högsta andelen som endast genomgått grundskola finns bland kvinnor i vit makt-miljön. Lägst andel med högre utbildning finns bland kvinnor i den våldsbejakande islamistmiljön.

De två första staplarna (mörkblå och ljusblå) för varje grupp visar personer som varit inlagda. Den tredje stapeln (mörkblå) visar personer som haft kontakt med öppenvården, medan den fjärde stapeln (röd) visar personer som inte haft kontakt med vården alls på grund av psykisk ohälsa. Bild: Nordiska ministerrådet/CC BY 4.0

Enligt rapporten uppvisar kvinnor i extremistmiljöer högre grad av psykisk ohälsa än referensgrupper och bland normalbefolkningen. Särskilt märks att de i högre utsträckning har varit inlagda för allvarlig psykisk ohälsa.

Kvinnor inom den vänsterextrema miljön har den högsta förekomsten, 3 procent, av inlagda fall på grund av allvarligare psykisk ohälsa. Det kan jämföras med 1 procent bland män i samma miljö. Det är upp till tio gånger fler än hos normalbefolkningen 2019.

Med allvarligare psykisk ohälsa menas bland annat schizofreni, bipolär sjukdom och neuropsykiatriska tillstånd som autism och ADHD.

Forskarna skriver att 26 procent av kvinnorna i vänsterextrem miljö har varit inlagda på grund av övrig mental ohälsa, som depression, ångest och personlighetsstörning. Det kan jämföras med 23 procent bland kvinnorna i kriminella miljöer.

Enligt rapporten är kvinnor i våldsbejakande vänsterextrem miljö de som förekommer oftast i våldsamma brott. Antifa-anhängare marscherar i Washington DC 6 juli 2019. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP via Getty Images

Viktigt se kvinnornas verkliga roll

Ann-Sofie Hermansson, utredare av kommunernas ansvar i det brottsförebyggande arbetet, uppskattar rapporten.

– Det är en understuderad fråga. Ofta när man diskuterar extremistmiljöer så finns det många förutfattade meningar. Därför är det viktigt med fakta.

Hon säger att kvinnorna inte är en oansenlig del. De agerar och har klara strategier i grupperingarna.

– Det finns ofta en känsla av att vi kanske inte är intresserade av att se kvinnornas synligare roll i de här miljöerna.

Hon menar att viss kunskap kan vara svår att ta till sig om den inte stämmer med ens tidigare uppfattning. Även samtalsklimatet försvårar. Om man som här jämför olika kategorier med varandra riskerar man att klassas till ”fel kompisgäng”, förklarar hon. Då håller man kanske tyst, istället för att synliggöra ett problem i samhället.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Kvinnor i våldsbejakande extremism i Sverige

Undersökningen omfattar registerdata från 182 kvinnor i våldsbejakande extremrörelser.

Data om brottslighet, psykisk ohälsa, utbildning, Socialtjänstens ingripande och anknytning till arbetsmarknaden täcker perioden 2007–2016.

Kopplingar till våldsbejakande extremiströrelser kommer från uppgifter från 2017.

Tre extremistgrupper studerades: våldsbejakande extremvänster, våldsbejakande extremhöger och våldsbejakande islamistiska grupper.

Genomsnittsåldern är cirka 28 år.

11–18 procent av extremistmiljöerna utgörs av kvinnor.

Kvinnor inom extremistmiljöer uppvisar högre psykisk ohälsa än normalbefolkningen och har särskilt vårdats inom sluten vård för allvarlig psykisk ohälsa i högre utsträckning.

Brottsmisstankar fanns för 37–60 procent av kvinnorna under perioden.

Över 97 procent av kvinnorna i högerextrem miljö och 89 procent av kvinnorna i vänsterextrem miljö är födda i Sverige.

Över 55 procent av kvinnorna i våldsbejakande islamistiska rörelser är födda utomlands.

Rapporten Women in violent extremism in Sweden är skriven på uppdrag av Nordiska ministerrådet. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025