Rapport: Sämre förhållanden för utrikesreportrar i Kina
En paramilitär polis står vakt vid Pekings järnvägsstation den 8 januari 2019. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images


För tredje året i rad säger utrikesreportrar att förhållandena vad gäller att rapportera från Kina har försämrats, enligt en ny rapport.

”Under 2020 sågs en stor ökning i kinesiska myndigheters insatser för att försvåra arbetet för utrikeskorrespondentrar”, skriver Foreign Correspondents’ Club of China, FCCC, i sin årliga rapport.

Under 2020 utvisade Kina minst 18 utländska journalister från bland annat New York Times och Wall Street Journal.

– Under åtskilliga reportageresor har vi hela tiden skuggats av upp till ett dussin okända bilar. Vi har blivit trakasserade, hotade, stoppade från att samla in material, nekats tillträde till hotell, och sedan på väg hem till Peking, insläpade till kinesiska utrikesministeriet och blivit anklagade för att ha begått försummelser, säger en journalist från en brittisk medieorganisation i rapporten.

Under pandemin har det framförallt varit svårt för utländska journalister att få tillgång till vissa platser, som till exempel Xinjiangregionen.

I vissa fall har myndigheter och polis beordrat journalister att antingen omedelbart lämna platsen eller sätta sig i karantän i 14 dagar. Ibland har också reportrar tvingats att upprepade gånger göra covid-19-tester, ”en taktik för att förhindra dem från att jobba”, står det att läsa i rapporten.

Utländska reportrar har också haft svårt att resa till Tibet och måste ansöka om tillstånd från den kinesiska regeringen för att komma in i området. Kinesiska myndigheter arrangerar emellanåt statligt övervakade resor till regionen, men väljer noggrant ut vilken journalist eller organisation som tillåts att delta, enligt FCCC.

Förra året fick några medieorganisationer som valts ut av kinesiska tjänstemän delta i en statlig arrangerad resa till Tibet. Deltagarna säger dock att man inte kunde bedriva någon oberoende rapportering, ”då schemat var strängt kontrollerat och polis följde efter om journalister försökte besöka platser på egen hand”.

FCCC:s nya rapport, som publicerades på måndagen, bygger på en enkät från 150 utrikeskorrespondentrar och nyhetschefer.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: