Australisk journalist formellt anhållen i Kina
Australiens utrikesminister Marise Payne och Kinas utrikesminister Wang Yi vid en presskonferens i Peking den 8 november 2018. Foto: Thomas Peter/AFP via Getty Images


Den australiska journalisten Cheng Lei har formellt blivit anhållen i Kina efter misstankar om att ha olagligt tillhandhållit statshemligheter utomlands. Det meddelar Australiens utrikesminister Marise Payne.

49-åriga Cheng Lei frihetsberövades i augusti. Hon var nyhetsankare för den engelskspråkiga tv-kanalen CGTN, som är en del av den kinesiska regimens tv-kanal CCTV.

Payne sade på måndagen att den australiska regeringen flera gånger har meddelat den kinesiska regimen att man uttrycker oro kring Chengs frihetsberövande.

– Vi förväntar oss att grundläggande standarder vad gäller allmänt rättsmedvetande, rättvisa förfaranden och human behandling upprätthålls i enlighet med internationella normer. Våra tankar är hos Cheng och hennes familj under den här svåra tiden, säger den australiska utrikesministern i ett uttalande.

Louisa Wen, syskonbarn till Cheng, berättade för den australiska tv-kanalen ABC att familjen chockerades när de först fick höra om hennes frihetsberövande.

Wen sade att man inte känner till något om fallet, men att ”vi vet om att hon har varit frihetsberövad i fem och en halv månad, och hennes tillstånd har försämrats”.

Den senaste tiden har förhållandet mellan de två länderna blivit spänt efter att Australien uppmanat om en internationell utredning kring den kinesiska regimens hantering av KKP-viruset, också känt som det nya coronaviruset.

I sina resesråd i juli förra året varnade Australien sina medborgare att de riskerar att ”godtyckligt frihetsberövas” om de reser till Kina. Detta efter att man noterat att kinesiska myndigheter har frihetsberövat utlänningar för att ha ”äventyrat nationella säkerheten”.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.