Tibetan som förespråkade språkutbildning frisläppt efter fem års fängelse
På plakatet till höger syns tibetanske språkaktivisten Tashi Wangchuk. Bilden är tagen den 4 juni 2017 i Taipei i Taiwan. Foto: Sam Yeh/AFP via Getty Images


Tashi Wangchuk, som har förespråkat språkutbildning för tibetaner, har frisläppts efter fem år i fängelse för att ha ”uppmanat till separatism”. Det kinesiska kommunistpartiets fientlighet mot minoritetsspråk är en del av en större kampanj.

– Vi gläder oss mycket över nyheten att Tashi har frisläppts från ett fängelsestraff som han aldrig skulle ha fått från första början, säger forskningschefen James Tager på PEN America, i ett uttalande.

Anklagelser om tortyr

Enligt organisationen är Tashi fortfarande berövad sina politiska rättigheter i fem år, samtidigt som han fortfarande bevakas av kinesiska myndigheter.

Han har förespråkat ökad tibetansk språkutbildning i tibetanska områden i Kina.

– För detta behandlades han som en kriminell. Men att tala sitt eget språk är inget brott, och inte heller att förespråka dess användning, säger Tager.

I januari 2016 greps Tashi och fick begränsad tillgång till sin advokat. Det finns anklagelser om att han har utsatts för tortyr.

Del av en större kampanj

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare uppmärksammat hans fall och uppmanat den kinesiska regimen att lägga ner åtalet och frisläppa honom.

Etniska tibetaner diskrimineras i Kina samtidigt som deras rätt till religions-, yttrande- och mötesfrihet är begränsad. Tibetanska munkar, författare, demonstranter och aktivister grips regelbundet för sin verksamhet.

Tashi Wangchuks fängelsestraff är en del av en större kampanj vad gäller den kinesiska regimens fientlighet mot minoritetsspråksrättigheter. De senaste månaderna och åren har myndigheterna begränsat minoritetsutbildning för tibetaner, mongoler, uigurer och andra etniska minoriteter.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.