Rapport: Första coronaviruspatienten hade ingen koppling till marknaden i Wuhan
En läkare tittar på en bild medan han undersöker en patient som är infekterad med COVID-19 vid Wuhan Red Cross Hospital i Wuhan, Kina, den 16 februari 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Den första personen som smittades av coronaviruset (COVID-19) i Kina hade ingen kontakt med marknaden med skaldjur och levande djur i Wuhan, där utbrottet startade, enligt BBC den 18 februari.

Den oidentifierade mannen, känd som ”patient noll”, var en pensionär i 70-årsåldern som var sängliggande på grund av stroke, och dement. Han blev sjuk den 1 december 2019, en vecka tidigare än vad Wuhans hälsomyndighet har rapporterat. Enligt deras uppgifter kom den första patienten den 8 december.

Avslöjandet stämmer med den studie som publicerades den 24 januari i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, där man analyserade de 41 första fallen coronaviruspatienter som insjuknade mellan den 1 december 2019 och den 2 januari 2020.

”Han bodde fyra-fem hållplatser från skaldjursmarknaden”, säger Wu Wenjuan, medförfattare till studien i The Lancet.

”Och eftersom han var sjuk, gick han praktiskt taget inte ut alls”, säger hon till BBC.

Wu är även chef för intensivvårdsavdelningen på Wuhans sjukhus Jinyintan.

Källan till virusutbrottet är fortfarande okänd. Kinesiska tjänstemän på hälsomyndigheter har misstänkt Huanan-marknaden som källa, och säger att ”de flesta” av de första patienterna hade en koppling till marknaden.

Wu fanns på plats när den första patienten kom till sjukhuset den 29 december. Han hade tidigare varit på ett annat sjukhus, men överfördes till Jinyintan när tillståndet försämrades.

”Den första identifierade patienten fick symptom den 1 december 2019. Ingen i hans familj fick feber eller några symptom på andningen”, säger Lancet-studien.

Kinesiska män, alla med skyddsmasker, tittar på ett parti kinesiskt schack i en park i Peking, Kina, den 31 januari 2020. Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Artikeln, som skrevs av en grupp kinesiska forskare fann att 14 av de 41 patienterna inte hade någon koppling till skaldjursmarknaden.

På BBC:s fråga om det faktum att den första patienten inte hade varit på marknaden pekar på en annan källa till viruset, svarar Wu: ”Det du frågar om är just vad vi kommer att undersöka i nästa steg av vår forskning”.

Daniel Lucey, specialist på infektionssjukdomar vid Georgetown University, sade tidigare till Science magazine att baserat på upptäckterna i Lancet-studien måste den första infektionen av en människa ha skett i november i Wuhan – med tanke på inkubationsperioden innan symptomen visade sig.

Han tillade att det därför var möjligt att viruset spreds i Wuhan – eller till och med på andra ställen – innan de fall som kom från marknaden i december.

”Viruset kom till marknaden innan det kom ut från marknaden”, sade Lucey till Science.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.