Fler krematoriearbetare skickas till Wuhan för att hantera alla döda kroppar
En tjänsteman i skyddsdräkt kontrollerar en man som kollapsat på gatan och dött nära ett sjukhus i Wuhan, den 30 jan. 2020. Foto: Hextor Retamal, AFP via Getty Images


Krematoriepersonal från hela Kina är på väg till Wuhan, epicentrum för det nya coronaviruset (COVID-19), för att hjälpa till på krematorierna med hanteringen av det ökade antalet döda i sjukdomen.

Samtidigt sprids jobbannonser på sociala medier som erbjuder höga löner för att arbeta på Wuhans många begravningskapell där kremeringen av de avlidna sker.

Det här stärker bevisen för att dödsfallen till följd av viruset ökar kraftigt, och i betydligt större skala än vad myndigheterna officiellt rapporterar.

Den 14 februari meddelade den kinesiska centralregeringen att över tusen patienter dött i Wuhan under de senaste 45 dagarna. Men personal vid de lokala krematorierna har berättat för Epoch Times i de senaste intervjuerna att deras intag har skjutit i höjden under de senaste veckorna, vilket tvingar dem att arbeta dygnet runt, 7 dagar i veckan, för att ta hand om alla kroppar. En krematorietjänsteman sade att hans anläggning nyligen hade en topp med 127 kroppar på en enda dag. Totalt finns omkring 50 krematoriekapell i Wuhan.

Även medicinsk personal har avslöjat utbrottets verkliga allvar.

Den 13 februari sade Wang Hui, chefssjuksköterska vid Tongjisjukhuset i Wuhan, som är ett av över 40 sjukhus i staden som utsetts till att behandla viruspatienter, i en intervju: "Vi har samlat hundratusentals prover för diagnos." Det här avslöjar att enbart Tongjisjukhuset behandlar hundratusentals misstänkta COVID-19-patienter.

Stöd till Wuhan

Den 12 februari fick en bild på 14 personer klädda i samma uniform stående framför Shiqiaopu begravningskapell i Chongqing City, stor spridning på Twitter.

De höll upp en banderoll med texten: "Chongqing stödjer Hubei-provinsens begravningsteam”. Chongqing ligger väster om Hubeiprovinsen, där Wuhan är huvudstad.

Samma dag publicerade en kinesisk oberoende reporter på Weibo, en Twitter-liknande plattform, att ett team på 8 personer från Chongqingfilialen på Fushouyuan International Group, Kinas största leverantör av begravningstjänster, åkte till Wuhan för att hjälpa till.

Den 7 februari anlände tre arbetare från Luoyang begravningskapell i Henanprovinsen till Wuhan, enligt den statliga tidningen Gongyi Shibao. Rapporten togs senare bort.

Även Hunans statliga media Xiaoxiang Morning rapporterade den 7 februari att fyra begravningsarbetare skickats från Changde City till Wuhan för att stödja begravningskapell som hanterar COVID-19-patienters kroppar.

Innan viruset började spridas brett i Hubei skickades begravningsarbetare från andra städer i Hubeiprovinsen till Wuhan för att stödja Wuhans många begravningskapell.

Rekrytering med höga löner

En jobbannons från Wuchang begravningskapell som postats på en chattgrupp på WeChat, spreds av nätanvändare. Wuchang begravningskapell är ett av de tre främsta i centrala Wuhan.

Enligt annonsen som lades upp den 12 februari, söker begravningsbyrån 20 arbetare för att hämta kroppar från midnatt till kl. 16.00. Kraven som ställs på de som söker arbetet är att de ska vara "mellan 16 och 50 år gamla ... samt vara fysiskt starka och modiga.”

Lönen är 1 000 yuan (1 387 SEK) per timme – en mycket hög summa jämfört med en normal kinesisk lön.

Ytterligare ett begravningskapell i centrala Wuhan söker fler arbetare för att hämta kroppar. Den 12 februari publicerade en nätanvändare vid namn Xinzhou en jobbannons från en chattgrupp för lokala volontärer på WeChat. Annonsen från Hankou begravningskapell, som har 20 kremeringsugnar, uppger att de söker arbetare, och erbjuder en lön på 2 000 yuan (2 773 SEK) för varje död kropp som de hämtar. 

Kinesiska hälsomyndigheter har sagt att människor som dör av COVID-19 ska kremeras.

Många dör hemma utan diagnos

Den krematorietjänsteman som Epoch Times talade med berättade att cirka 60 procent av patienterna dog hemma utan att ha fått en slutlig diagnos; det är därför sannolikt att de inte har räknats med i det officiella dödstalet.

Den 12 februari filmade en person i Wuhan en video som snabbt spreds bland nätanvändare, som visade personal i skyddsdräkter som plockade upp vad som såg ut att vara en död kropp i en liksäck, inifrån ett bostadsområde. När personalen öppnade skåpbilens bakdörrar kunde man se att flera liksäckar låg i bilen.

Den 11 februari publicerade British Imperial College London sin senaste studie. Där uppskattar forskarna att endast en av 19 smittade personer i Wuhan testas för sjukdomen. Vidare uppskattar de att dödligheten bland personer med allvarliga symtom i Hubei är cirka 18 procent.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.