Ett antal rådjur har under flera år förstört gravplanteringar och ätit av begravningskransar på Norra kyrkogården i Visby på Gotland. Nu vill kyrkan ta till skyddsjakt eftersom anhöriga upplever det hela som gravskändning, skriver Hela Gotland.
Mats Ahlqvist, chef för Kyrkogårdsförvaltningen, säger att man först trodde att det rörde sig om vandalisering, men nu vet man att det handlar om rådjur.
– För anhöriga upplevs det som gravskändning när djuren äter upp blommor och förstör, och det är allvarligt, säger han till tidningen.
Nu har Länsstyrelsen gett tillstånd för skyddsjakt av rådjuren till och med den 15 augusti i år. Man motiverar beslutet med att problemen är frekventa och man upplever det som gravskändning. Man menar också att rådjuren finns i sådan mängd att de inte skyddas av EU:s naturvårdsdirektiv. Samtidigt har också populationen ökat på Gotland under några år.
Länsstyrelsen har prövat alla möjliga sätt att hindra rådjurens framfart, men ingenting har hjälpt. Mats Ahlqvist säger att man har försökt med allt möjligt som till exempel blodmjöl och tjärpinnar för att avskräcka dem att komma in och äta på kyrkogården.
– Men inget har fungerat. I år kom de när vi satte ut penséerna, någon vecka innan påsk. Det är en sak om de tar planteringen, men när de äter begravningskransar blir anhöriga ledsna.
Hela Gotland säger att det i nuläget är fyra rådjur som dagligen tar sig in i kyrkogården. Alhqvist säger samtidigt att djuren har blivit vana vid folk och är inte rädda av sig.
Skyddsjakten kommer att skötas av regionens jägare och i första hand rör det sig om rådjursbockar som ska fällas. Enligt Ahlqvist är dock jakten något som besökare inte kommer att märka av.
Han säger att det känns tråkigt att det måste bli skyddsjakt, ”men när rådjuren förstör så mycket att besökare upplever det som gravskändning är det allvarligt”.
Rådjur ökat kraftigt på Gotland de senaste åren. SVT Nyheter Öst rapporterade för ett år sedan att skadorna på skogen samtidigt ökar. På vissa nyplanteringar är det inte ovanligt att en eller två plantor av tio klarar sig undan rådjurens framfart.
Det är osäkert hur stor populationen av rådjur är på Gotland. Polis och jägare uppskattade dock 2017 att det kan röra sig om mellan 10000 och 15000.
Enligt Stefan Lindstedt, distriktschef för Stockholm och Gotland på Skogsstyrelsen, har antalet skogsägare som har hört av sig med problem med betesskador ökat.
Jan-Erik Dahlbom, som företräder skogsägareföreningen Mellanskog på Gotland, har tidigare i år föreslagit att 5000 rådjur måste skjutas för att förhindra betesskador på skogsplanteringarna, rapporterade SVT i januari. Jägareförbundet är dock skeptiska till förslaget. Siffran är förvisso lite överdriven men är mer menad att skapa debatt.
Rådjuren har under flera år också vållat alltfler trafikolyckor, något som är återkommande i medierapporteringen på Gotland.