Kraven på en "uppförandekod" för de frivilligorganisationer som räddar flyktingar och migranter på Medelhavet är "livshotande", anser organisationerna själva.
– Skamligt, säger svenska EU-parlamentsledamoten Malin Björk (V).
– Det här är som om problemet vore frivilligorganisationerna, säger en upprörd Marco Bertotto från Läkare utan gränser (MSF) i Italien på ett möte i EU-parlamentet i Bryssel.
MSF är en av de organisationer som har egna fartyg på plats på Medelhavet för att hjälpa till att ta hand om de flyktingar och migranter som i rangliga båtar försöker ta sig in i EU.
Hjälper smugglare?
De flesta tas till Italien, där myndigheterna allt mer högljutt varnat för ett krisläge. Över 85 000 har ankommit hittills i år.
Italien vill därför ha akut hjälp av övriga EU-länder och samtidigt införa en "uppförandekod" för frivilligfartygen, där de bland annat lovar att inte ge sig in på libyskt vatten, inte tala i telefon med eller signalera till flyktingfartyg för att meddela sin position och därtill omedelbart uppsöka hamn så snart någon blivit räddad.
Bakom uppförandekravet står anklagelser om att människorättsorganisationerna genom sina insatser i praktiken hjälper flyktingsmugglare, som kan använda sig av allt sämre båtar i förvissning om att deras offer räddas av andra.
"Skamligt"
Det kallar människorättsorganisationerna för en "smädelsekampanj".
"Försöken att begränsa livräddande sök- och räddningsinsatser sätter tusentals liv i fara", säger Iverna McGowan från Amnesty International i ett gemensamt uttalande med Human Rights Watch.
Svenska EU-parlamentsledamoten Malin Björk (V) håller med.
– Jag tycker att det är skamligt att man misstänkliggör och ska försvåra för dem som räddar liv. Jag tror att historiens dom kan bli ganska hård, säger Björk till TT.
(TT:s korrespondent i Bryssel)