Mer EU-pengar till Italien och Libyen sätts in för att få kontroll över migrant- och flyktingflödet över Medelhavet.
Österrikiska varningar om gränskontroller får samtidigt Italien att rasa.
– Det framgår klart för oss alla att situationen i Italien är extremt komplicerad. Vi kommer att utöka våra ansträngningar och genom vår aktionsplan se till att vi minskar trycket på Italien och ökar solidariteten från andra länder, säger EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Strasbourg.
Från kommissionen läggs nu ytterligare 45 miljoner euro - drygt 400 miljoner kronor - på att "stärka libyska myndigheter". Bland annat stöds uppsättandet av ett fullt fungerande libyskt sjöräddningscenter.
Därtill ges ytterligare 35 miljoner euro till migranthanteringen i Italien.
Ny vidarebosättning?
Av de drygt 100 000 flyktingar och migranter som kommit över Medelhavet hittills i år har över 85 000 hamnat i Italien.
Landets regering har på sistone höjt rösten alltmer gentemot övriga EU-länder för att få hjälp. Oviljan har dock varit stor - inte minst med tanke på att merparten av de nyanlända i Italien är migranter från afrikanska länder söder om Sahara.
Från EU-kommissionen föreslås nu dock att en ny plan ska arbetas fram tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR för att vidarebosätta personer från Libyen, Egypten, Nigeria, Etiopien och Sudan. Hur många det kan handla om vill emellertid Timmermans ännu inte gå in på.
– Ministrarna kommer nu att diskutera det här på torsdag, säger Timmermans inför det migrationsministermöte som EU-länderna håller i Tallinn senare i veckan.
Rom och Wien i träta
Tisdagens nya arbetsplan läggs fram samtidigt som Italien kallat upp Österrikes ambassadör till sitt utrikesdepartement med anledning av österrikiska varslingar om att införa gränskontroller i Brennerpasset för att hindra migranter.
– Jag väntar mig att gränskontroller kommer att införas väldigt snart, sade försvarsminister Hans Peter Doskozil i en intervju med tidningen Kronen Zeitung på tisdagen.
(TT:s korrespondent i Bryssel)