Protestvåg i Iran efter höjda matpriser

Höjda matpriser har triggat i gång protester i ett tiotal städer. Bild från 11 maj. Foto: Vahid Salemi/AP/TT


Matpriserna har blivit dyrare för den redan hårt ekonomiskt ansatta befolkningen i Iran. Det blev gnistan som inledde en protestvåg mot regimen i flera iranska städer. Som svar har internettillgången släckts ned på flera håll, och säkerhetsstyrkor rapporteras ha skjutit skarpt mot demonstranterna.

Omvärldens sanktioner mot Iran har sedan de infördes 2018 kastat landet in i ett ekonomiskt mörker. Valutan är värd en spottstyver av vad den en gång var och fastän nödvändiga livsmedel som till exempel matlagningsolja och mjölkprodukter kunnat importeras med hjälp av subventioner så har många iranier kämpat för att få vardagen att gå ihop.

Så när regeringen den 9 maj gick ut med att de subventioner som hjälpt importörerna att hålla priserna nere skulle minska bröt protester ut på flera håll.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!