Storbritanniens premiärminister Theresa May tvekar om vad som ska bli nästa steg i brexitdramat. Det finns ännu inte stöd för en tredje omröstning om det utträdesavtal som redan röstats ned två gånger, konstaterar hon under frågestunden i underhuset.
Utgångsläget är fortsatt att landet kommer behöva lämna EU utan ett avtal, framhåller Theresa May.
– Jag fortsätter tro att den rätta vägen framåt är att Storbritannien lämnar EU så snart som möjligt med ett avtal, nu den 22 maj, säger hon.
– Men beklagligt nog når jag slutsatsen att det, som läget är nu, inte finns tillräckligt stöd i underhuset för att lägga fram avtalet igen för en tredje betydelsefull omröstning.
EU-kommissionen säger att alla förberedelser är klara för att möta en avtalslös brexit den 12 april.
– Det är dags för parlamentet att ta kontrollen över processen, säger oppositionsledaren, Labourledaren Jeremy Corbyn.
Han förordar underhusets ledamöter att rösta för ett förslag som syftar till att låta parlamentet försöka hitta en lösning som, enligt Corbyn, regeringen inte har förmått trots flera års arbete.
DUP på tvären
Efter ett regeringssammanträde där försiktig optimism uttryckts om möjligheterna att få igenom avtalet vid en tredje votering i parlamentet, hade May kontakt med ledaren för det nordirländska partiet DUP, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och brittiska medier.
En talesperson för DUP-ledaren Arlene Foster sade efter samtalet att ingenting har förändrats: DUP, som stödjer regeringen i andra frågor, motsätter sig tvärt Mays utträdesavtal.
Tidigare uppgifter om att regeringen skulle satsa på att få till en omröstning om avtalet redan under tisdagen tonas ned. Mays talesperson uppger att det inte blir någon tredje omröstning om avtalet om det på förhand är uppenbart att May riskerar nederlag en tredje gång.
Ge besked
På måndagskvällen ska May enligt planen ge besked i underhuset om vad nästa steg kan bli. Vad hon har att säga då är oklart.
EU-kommissionen ser det som "allt mer troligt" att britterna lämnar EU utan avtal den 12 april, och har förberett sig för det. I ett pressmeddelande skriver kommissionen att allt är på plats för att kunna möta ett läge där Storbritannien lämnar unionen utan utträdesavtal. Och arbetet går vidare med att informera regeringar och EU:s medborgare om vilka följder en avtalslös brexit kan få.
Kommissionen varnar för köer vid gränsen till Storbritannien och att brittiska medborgare från dag 1, den 13 april, om det blir en avtalslös brexit, betraktas som tredjelandsmedborgare.
Lämna över
Parallellt står Theresa May inför tuffa avgångskrav. Nigel Evans, EU-skeptisk parlamentsledamot från hennes eget konservativa parti, anser att hon bör få tid på sig att försöka få sitt avtal godkänt i parlamentet – men att hon sedan bör lämna över sin post till någon annan för nästa fas i förhandlingarna med EU.
– Uppenbarligen vill flera personer inte att premiärministern ska vara i närheten av nästa fas i förhandlingarna, som handlar om framtida handelsrelationer mellan oss och EU, säger Evans till BBC Radio.
Han anser att May måste avgå om hon inte lyckas få parlamentet att godkänna hennes plan i en tredje omröstning.
På EU-toppmötet förra veckan gav de 27 övriga EU-länderna May och Storbritannien ytterligare frist. Förutsatt att parlamentet denna vecka, före den 29 mars, säger ja till det framförhandlade utträdesavtalet blir britternas sista dag i EU den 22 maj.
Blir det däremot nej i parlamentet blir det en avtalslös brexit den 12 april.
(TT-Reuters)