Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger sig vara beredd att dela med sig av makten – men inte under press från demonstranter.
Trycket från proteströrelsen avtar dock inte. Under måndagsmorgonen buades Lukasjenko ut av arbetare när han besökte en fordonsfabrik i Minsk. Han möttes bland annat av rop på att avgå, rapporterar flera medier.
– Vi har redan hållit val. Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val, replikerade presidenten enligt den oberoende belarusiska nyhetssajten tut.by.
Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta talar dock Lukasjenko om eventuella ändringar i konstitutionen som kan komma att ge en bredare maktdelning. Och efter sitt tal vid fabriken öppnade presidenten även för ett framtida nyval – men bara om den nya konstitutionen antas.
– Man måste få den godkänd i en folkomröstning och sedan kan man om man vill, med stöd av den nya konstitutionen, hålla både parlaments- och presidentval, sade Lukasjenko i statlig tv.
Men presidenten understryker samtidigt att han inte är beredd att genomföra några förändringar under press från demonstranter.
Strejker sprider sig
Arbetare vid en annan fabrik uppger att flera tusen anställda hörsammat uppmaningar att strejka. Demonstranter har även samlats utanför en statlig tv-kanals huvudkontor i huvudstaden där flera anställda uppges strejka.
Dessutom har statsägda Belaruskali, som framställer den för landet viktiga exportprodukten pottaska, stoppat viss produktion då ett antal arbetare anslutit sig till protesterna, uppger gruvarbetarfacket enligt nyhetsbyrån Tass. Det är oklart hur många av företagets omkring 16 000 anställda vid sex olika gruvor det rör sig om.
Presidenten försökte spela ned betydelsen av protesterna.
– Om några inte vill arbeta kommer vi inte att tvinga dem till det, säger presidenten enligt Belta.
Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja uppmanar däremot till generalstrejk.
"Vi uppmanar alla arbetare att sluta upp i den pågående strejken för att kräva Aleksandr Lukasjenkos avgång", skriver hon på sociala medier från exilen i Litauen.
Redo att ta över
Tichanovskaja ställde upp i valet sedan flera andra oppositionella kandidater, inklusive hennes make, fängslats. I ett videouttalande säger hon sig vara redo att leda landet.
– Jag hade inga planer på att bli politiker. Men ödet placerade mig vid frontlinjen i en konfrontation med despoti och orättvisa, säger Tichanovskaja.
– Jag är redo att ta ansvar och agera som nationell ledare under denna period.
Hon uppmanar också säkerhetsstyrkor och polis att vända president Aleksandr Lukasjenko ryggen och säger att deras tidigare beteende i så fall kommer att förlåtas.
Stora protester
I söndags samlades tiotusentals människor i huvudstaden Minsk i den största protesten hittills med krav på Lukasjenkos avgång – på dagen en vecka efter det av omvärlden utdömda valet den 9 augusti. Inofficiella uppskattningar av hur många som deltog varierar mellan 100 000 och 220 000, rapporterar BBC.
Samtidigt skärps de internationella tongångarna kring utvecklingen. Lukasjenko hävdar att Nato samlar militära resurser längs Belarus västra gräns, där försvarsalliansen har stor militär närvaro i sitt medlemsland Polen. Nato dementerar påståendena.
"Nato utgör inget hot för Belarus och har ingen militär mobilisering i området. Vi är vaksamma, men enbart defensiva, och är redo att hindra aggressioner mot Natoallierade", säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg i ett uttalande under måndagen.
Samtal med Putin
Lukasjenko höll i helgen nya telefonöverläggningar med sin motpart i Moskva, Vladimir Putin. Enligt en kommuniké från Kreml är Ryssland redo att stödja Belarus regim militärt om det blir nödvändigt, i enlighet med försvarspakten ODKB.
(TT-AFP-Reuters)