President Biden stoppar murbygge mot Mexiko
En del av barriären som USA byggt mot Mexiko. Arkivbild. Foto: Matt York/AP/TT


Det kontroversiella barriärbygget mellan USA och Mexiko, som var ett av förre presidenten Donald Trumps viktigaste valfrågor, fullbordas inte.

President Joe Biden har beslutat att de pengar som avsattes till bygget från försvarshögkvarteret Pentagons budget ska återföras till militären. Det rör sig om omkring 14 miljarder dollar – cirka 117 miljarder kronor.

Donald Trump krävde att Mexiko skulle bekosta bygget, vilket landet vägrade. USA:s representanthus stoppade statliga anslag till bygget. Så Trump tog pengar från militärbudgeten.

Samtliga kontrakt som är relaterade till barriärbygget ska annulleras, uppger en regeringstjänsteman.

Två projekt ska dock sättas i gång: ett är att fylla hålen i Rio Grandes dalgång, hål som gjordes för barriären. Det andra är att förhindra jorderosion vid barriären som byggts i närheten av San Diego i Kalifornien.

Omfördelningen av anslagen var väntad. Däremot är det fortfarande ovisst hur Bidenregeringens migrationspolitik gentemot Mexiko och Centralamerika kommer att utformas.

(TT-AFP)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.