Åter grönt ljus för Janssens vaccin i USA
Flera länder har pausat vaccinationerna med Janssens covid-19-vaccin. Arkivbild. Foto: Alvaro Barrientos /AP/ TT


Vaccineringarna med Janssens covid-19-vaccin kan återupptas i USA. Efter en dryg veckas paus har landets expertmyndigheter åter gett vaccinet klartecken. "Fördelarna överväger kraftigt riskerna både för befolkningen och för individen", säger Beth Bell i smittskyddsmyndigheten CDC:s expertpanel.

Både den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och smittskyddsmyndigheten CDC ger grönt ljus för Janssens vaccin i ett gemensamt beslut, efter en rekommendation från CDC:s expertpanel.

"Vi har kommit fram till att de kända och möjliga fördelarna med Janssens covid-19-vaccin överväger de kända och eventuella riskerna för individer äldre än 18 år", säger FDA:s chef Janet Woodcock i ett gemensamt skriftligt uttalande tillsammans med CDC:s chef Rochelle Walensky.

Beskedet kommer efter en nio dagar lång paus i vaccinationerna med anledning av rapporter om samma sällsynta kombination av blodproppar och ett lågt antal blodplättar som Astra Zenecas vaccin har utretts för.

Sammanlagt 15 av totalt 3,9 miljoner vaccinerade kvinnor har drabbats av det sällsynta tillståndet efter att ha fått Janssens vaccin, 13 av de drabbade var under 50 år vid tillfället. Inga män har drabbats.

"Det är en otroligt liten risk, mindre än många andra risker vi utsätter oss för varje dag", säger Beth Bell, som sitter i CDC:s expertpanel.

Myndighetsbeslutet gäller alla över 18 år. Något politiskt beslut om att återuppta vaccineringen med Janssens vaccin har inte fattats än.

Janssen ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson.

(TT-AFP)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.