USA-fabrik slutar tillverka Astravaccin
Johnson & Johnsons covidvaccin. Arkivbild. Foto: Mary Altaffer/AP/TT


Tillverkningen av Astra Zenecas covid-19-vaccin har stoppats på en fabrik i USA. Den berörda anläggningen är den där 15 miljoner vaccindoser nyligen fick kasseras efter en sammanblandning av komponenter.

President Joe Bidens regering har efter sammanblandningsincidenten nu gett det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson (J&J) hela ansvaret för vaccintillverkningen på Emergent Biosolutions-anläggningen i Baltimore i delstaten Maryland. Och hädanefter är det bara J&J-vaccin som kommer att tillverkas där, för att minimera risken för nya misstag.

Astra Zeneca, som i EU fått hård kritik för produktions- och leveransproblem av sitt covidvaccin, uppger att man i samarbete med Bidenregeringen letar efter nya potentiella anläggningar för vaccintillverkning i USA.

Astra Zenecas covid-19-vaccin – vars användning har begränsats på olika sätt i många EU-länder efter rapporter om risk för sällsynta fall av allvarliga biverkningar – har ännu inte godkänts för användning i USA. Men det svensk-brittiska läkemedelsföretaget har nyligen redovisat resultat från så kallade fas 3-tester i bland annat USA.

Testerna visade en effektivitet på 76 procent, enligt en uppdaterad analys av resultaten. Den kom sedan amerikanska myndigheter riktat kritik mot en preliminär rapport där effektiviteten angavs till 79 procent.

(TT-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Fakta

USA tvekar om Astra Zeneca-vaccin

(TT)

Användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har begränsats på olika sätt i många EU-länder efter rapporter om att vaccinet i sällsynta fall kan ge upphov till en ovanlig typ av blodproppar.

USA:s smittskyddschef, doktor Anthony Fauci, sade tidigare i veckan att USA kanske inte behöver Astra Zenecas vaccin, även om det skulle godkännas av amerikanska myndigheter. Enligt Fauci finns det redan kontrakt med andra tillverkare som ger tillräckligt med vaccin för att genomföra en fullskalig vaccinationskampanj i landet.

USA har dock i avtal utlovat leverans av fyra miljoner doser av USA-tillverkat Astra Zeneca-vaccin till Mexiko och Kanada.

Källa: Reuters