USA: Omtvistad effekt av minimilöner
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, lyckades inte få med en höjning av minimilönerna i det nyligen beslutade stimulanspaketet. Foto: Chip Somodevilla/POOL/AFP via Getty Images


Bidenadministrationens föreslagna höjning av de amerikanska minimilönerna till 15 dollar i timmen är kontroversiell. Många företagare menar att det kommer att påverka sysselsättningen negativt och flertalet studier ger dem rätt.

Efter att ha misslyckats i ett försök att inkludera minimilönen i president Joe Bidens stora räddningsplan sade talmannen Nancy Pelosi den 11 mars att demokraterna kommer att fortsätta kämpa för en federal minimilön på 15 dollar i timmen.

– Vi kommer att hålla fast vid minimilönen. En alltför låg minimilön är välfärd för företagen. Det är att subventionera den privata sektorn. Skattebetalarna subventionerar den låga minimilönen för den privata sektorn genom program som Medicaid, matunderstöd och bostadsbidrag, sade Pelosi.

I en intervju nyligen i NTD News menade företagaren Kevin Barnhill i Nebraska att höjningen får stor effekt på landets många småföretag. Konsekvenserna skulle bli en minskning av personalens arbetstid, ökad automatisering, och en rad dolda kostnader vilket skulle tvinga många i konkurs.

Barnhill påpekade att den ökade minimilönen innebär att han tvingas höja lönerna även för kvalificerad arbetskraft på grund av den lönespridning som bör finnas mellan kvalificerad och okvalificerad arbetskraft.

– Det första jag skulle göra är att ta bort den typen av arbeten, sade Barnhill och syftade på de okvalificerade arbetsuppgifterna som han nu betalar 12 dollar i timmen för på deltid.

– Sedan skulle jag övertala eller tvinga min nuvarande, heltidsanställda personal att göra en del av arbetet, och dessutom skulle vi titta allvarligt på automatisering.

Rachel Greszler, ekonomiforskare på den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation, sade till NTD att regionala skillnader i utbud och efterfrågan på arbetskraft innebär att en minimilön på 15 dollar i vissa delstater får oproportionerligt stor påverkan.

– 15 dollar i Mississippi skulle vara som att ha nästan 36 dollar i minimilön i Washington DC, sade Greszler, som förespråkar en lokal tillämpning beroende på regionala omständigheter snarare än en federalt styrd modell för alla.

Greszler sade vidare att om företagen minskar tillgängligheten på enklare arbeten så kommer det att drabba yngre människor som är beroende av dessa för att ta sig in på arbetsmarknaden och sedan vidare till bättre betalda positioner.

Den amerikanska myndigheten Congressional Budget Office har uppskattat att en minimilön på 15 dollar i timmen skulle lyfta 900 000 människor upp ur fattigdom, men också resultera i en förlust av 1,4 miljoner jobb.

Ekonomer har i åratal haft heta diskussioner om höjda minimilöner. Förespråkarna menar att höjda löner kommer att öka köpkraften och att ökad konsumtion kommer att lyfta ekonomin, medan motståndarna hävdar att det skadar företagandet och leder till högre arbetslöshet.

I en ny studie från den ideella forskningsorganisationen National Bureau of Economic Research har forskarna gått igenom alla publicerade rapporter kring minimilöner i USA sedan 1992. I studien drar ekonomerna David Neumark och Peter Shirley slutsatsen att en överväldigande majoritet av rapporterna (79,3 procent) kommit fram till att minimilöner haft en negativ påverkan på sysselsättningen.

De upptäckte också att den negativa effekten är starkare för arbetare med lägre utbildning, tonåringar och unga vuxna. Speciellt dålig är effekten på arbetare vars löner ökar automatiskt som ett resultat av besluten.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

Fakta

Minimilöner i USA

Den federala minimilönen är 7,25 dollar i timmen sedan 2009. Förslag finns nu om att höja minimilönen till 15 dollar. En dollar är värd drygt nio svenska kronor.

Minimilöner i ett urval av delstater:

Kalifornien: 13 dollar

Florida: 8,65 dollar

New York (delstaten): 12,50 dollar

New York City: 15 dollar

Texas: 7,25 dollar

Pennsylvania: 7,25 dollar

District of Columbia (Washington DC): 13,69 dollar

Källa: U.S Department of Labor