Biden planerar nya skattehöjningar
Joe Biden och hans administration överväger olika skattehöjningar, bland annat för att finansiera stora infrastrukturåtgärder i USA. Foto: Eric Baradat/AFP via Getty Images


Enligt två nya opinionsundersökningar anser de flesta amerikaner att skatterna är för höga och motsätter sig nya skatter. Samtidigt överväger Bidenadministrationen olika sätt att finansiera nya stora åtgärdsprogram.

Den amerikanska finansministern, Janet Yellen, sade nyligen att USA:s president Joe Biden planerar att höja skatterna för rika amerikaner och bolag. En direkt förmögenhetsskatt är ett av alternativen som studeras när Bidens stora infrastrukturplan ska finansieras.

Demokraten John Garamendi, ledamot i representanthuset, bekräftade nyligen i en intervju att Biden överväger höjningar av skatten på bränsle och kanske även en koldioxidskatt för att täcka kostnaden för infrastrukturplanen. Kostnaden för planen har ännu inte presenterats offentligt, men analytikerna bedömer att kostnaden kan bli mellan 2 000 och 4 000 miljarder dollar.

Amerikanerna är emellertid skeptiskt inställda till nya skatter, oavsett syftet med dem, enligt en ny opinionsundersökning av Just the News/Rasmussen Poll. Undersökningen visar att 52 procent av de som svarat på undersökningen för närvarande säger sig vara emot skattehöjningar.

Biden vill ha högre skatt för rika

Skattehöjningar till infrastrukturåtgärder fick mest stöd (28 procent), följt av initiativ för att minska klimatförändringarna (19 procent). Minskning av budgetunderskott och skulder fick lägst stöd (16 procent).

Ytterligare en undersökning utförd av Rasmussen, ställde frågan huruvida amerikanerna känner att de betalar ”sin beskärda del” av skatterna.

51 procent av de vuxna amerikanerna ansåg att de betalar mer än de borde i skatt. Andelen amerikaner som anser sig överbeskattade har dock gått ner från 58 procent förra året – den högsta siffran sedan 2008. Rasmussens undersökning visade också att bara 27 procent av amerikanerna anser att de inte betalar mer i skatt än de borde, medan 22 procent var osäkra.

Biden har lovat demokraternas stöd för en skattehöjning, innefattande en återställning av bolagsskatten och högre skatt för välbärgade amerikaner.

– Alla som tjänar mer än 400 000 dollar kommer att få en mindre eller en väsentlig skattehöjning, sade Biden i en intervju i ABC News, på frågan om han kommer att höja skatten för höginkomsttagare som gynnades av den förre presidenten Donald Trumps skattesänkningar.

– Om man tjänar mindre än 400 000 dollar kommer man inte att få ett enda öre i ökad federal skatt, tillade Biden.

Motstånd från republikanska senatorer

På frågan om han tror sig få stöd från republikanerna för sina skatteplaner svarade Biden att han ”kanske inte får det”.

– Men jag kommer att få demokraternas röster för en skattehöjning. Om vi bara återställde skattesatsen till den nivå den var på när [George W.] Bush var president – då de högst beskattade betalade 39,6 procent i federal skatt – så skulle det inbringa 230 miljarder dollar, sade Biden.

Bidens föreslagna skattehöjningar kan vara en del av finansieringen av infrastrukturprogrammet, som redan har mött motstånd från republikanska senatorer. Republikanerna förväntar sig att demokraterna vill få fram lagförslaget genom förlikning – den budgetprocess som gör det möjligt för ett lagförslag att godkännas med enkel majoritet, och inte kräver de 60 röster av senatens totalt 100 som normalt behövs.

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, säger att han förväntar sig att demokraterna använder sig av förlikning, på samma sätt som de gjorde med coronastimulanspaketet på 1 900 miljarder dollar nyligen, vilket antogs helt utan stöd från republikanerna.

– De har möjlighet att använda en sådan till, och jag misstänker att de kommer att klämma in allt de kan i det lagförslaget och kalla det för ett infrastrukturförslag, sade McConnell.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Fakta

Jämförelse av inkomstskatter (2020)

Inkomstskatter i europeiska länder i jämförelse med USA. Siffrorna avser skatt som andel av arbetskraftskostnaden för en inkomsttagare med genomsnittlig lön. 

Tyskland: 49%

Italien: 48%

Frankrike: 47%

Sverige: 43%

Spanien: 39%

Storbritannien: 31%

USA: 30%

Schweiz: 22%

Källa: Ekonomifakta.se/OECD