Pompeo nekar två tidigare ministrar i Venezuela inträde till USA
USA:s utrikesminister Mike Pompeo på en presskonferens i Washington. D.C. den 7 januari 2020. Foto: Charlotte Cuthbertson/Epoch Times-arkivbild


Två tidigare ministrar i Venezuela, som har sparkats av Maduro, kommer att nekas inträde till USA på grund av mutor och korruption. Det meddelade utrikesminister Mike Pompeo på tisdagen.

Det handlar om den tidigare energiministern, Luis Alfredo Motta Dominguez, och tidigare vice finansministern, Eustiquio Jose Lugo Gomez.

I ett uttalande säger Pompeo att de fick sparken av presidenten Nicolás Maduro förra året efter att ha tagit emot mutor i utbyte mot lukrativa kontrakt för Venezuelas statliga energibolag, Corpoelec.

I juni 2019 införde USA:s finansdepartement tillsammans med utrikesdepartementet sanktioner mot Motta Dominguez och Lugo Gomez för att ha underminerat demokratin i Venezuela.

Den amerikanske utrikesministern skriver på Twitter att de båda tidigare ministrarna har ”utnyttjat sina maktpositioner för att berika sig själva i stället för det venezuelanska folket”.

Det innebär att de tillsammans med nära familjemedlemmar, som direkt eller indirekt kopplas till omfattande korruption, kommer att nekas inträde till USA.

”Det här utpekandet bekräftar USA:s åtagande att bekämpa korruption i Venezuela”, säger Pompeo i uttalandet.

Han säger samtidigt att USA står bakom Juan Guaido som interimspresident och ”befolkningen i Venezuela i deras kamp mot korruption och fridfullt återinförande av demokrati och ekonomisk stabilitet”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.