Polisens uppmaning efter rånvåg: Följ med ditt barn hem
Efter en rånvåg mot unga i Stockholms söderort uppmanar nu polisen föräldrar att följa sitt barn hem efter träningen. Foto: Epoch Times-arkivibild


En ny våg av rån mot ungdomar har drabbat Stockholms söderort. Polisen uppmanar nu föräldrar att följa med barnen hem efter träningar, skriver Mitt i.

På söndagen blev två 15-åringar rånade på sina mobiltelefoner och en bärbar högtalare vid Enskede IP när de tränade fotboll. Polisen har gripit fem misstänkta personer i 15–16-årsåldern.  

Växande problem

Medier har tidigare uppmärksammat att rån mot unga sedan vintras har varit ett växande problem.

På några år har rån mot unga personer under 18 år ökat markant i Sverige. 2015 kom det in 1 084 anmälningar. Förra året var siffran 1 896, en ökning med 75 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Under årets första hälft har polisen fått in 1 247 anmälningar om rån mot ungdomar.

– Vi har haft problem med personrån under sommaren. Det har varit tre, fyra stycken i veckan när det varit mycket, framförallt kring tunnelbanans sträckning mot Skarpnäck, säger Therese Löthman, polis i lokalpolisområdet Globen, till Mitt i.

Hon säger att det är vanligt att rånarna ger sig på ensamma personer. Ett vanligt tillvägagångssätt är att rånarna följer efter en person som har stigit av tunnelbanan.

Polisen: Hämta eller följ med ditt barn

Löthman menar att risken för att bli rånad minskar om man har sällskap av någon.

– Som förälder kan man hämta eller följa med sitt barn från träningen eller se till att de har sällskap med kompisar hem.

Samtidigt anser hon att risken att bli rånad minskar om man försöker undvika att ha på sig dyra märkeskläder och värdesaker.

Ett liknande råd gav Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, efter att en 18-åring knivhöggs till döds vid ett rån i Göteborg i juli. Han menar att risken för våldsbrott kan minska om man kan ”se lite fattigare ut”.

– Om man ska minska risken för att bli utsatt för rån så ska man klä sig fattigt och se ut som att man inte äger någonting, sade han till TV4.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.