Polisens lista över utsatta områden kan göras hemlig
Polisens lista över utsatta områden kan komma att bli hemlig. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Det finns 23 särskilt utsatta områden i Sverige som polisen har pekat ut. Flera kommuner som finns med på listan menar att det påverkar dem negativt. Nu kan listan komma att göras hemlig, rapporterar DN.

Några av de särskilt utsatta områdena är Gottsunda i Uppsala, Araby i Växjö, Vivalla i Örebro, Husby och Hallunda/Norsborg i Stockholm, Gårdsten i Göteborg och Skäggetorp i Linköping.

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala vill att Gottsunda försvinner från listan så fort det går.

– För oss var det förödande att hamna på den. I ett läge där vi behövde få hit investeringar och planerade för byggandet av nya bostadsrätter fick Gottsunda istället en kraftigt negativ stämpel, säger han till tidningen.

Det var i december 2015 som polisen publicerade listan över utsatta områden för första gången. I somras 2017 släpptes polisen den senaste uppdaterade listan. Då kom man fram till att det finns 61 utsatta områden, varav 23 är särskilt utsatta.

Kenneth Nilsson (S), kommunalråd i Örebro, säger till DN att han är besviken över att statsminister Stefan Löfven (S) utlovade att man skulle ta tag i problemen vad gäller segregationen i de värst utsatta områdena. Den långsiktiga satsningen gick upp i rök i och med M- och KD-budgeten.

– Polisiär prioritering i alla ära. Men resten då? Vad gör vi åt grundorsakerna till problemen? säger Nilsson till tidningen.  

Enligt DN är det osäkert om polisen kommer att publicera någon uppdaterad lista över utsatta områden. Detta då man menar att det kan bli kontraproduktivt om listan offentliggörs och det finns dessutom kommuner som inte vill hamna där.

På Twitter är det många som är kritiska till att listan kan bli hemlig. Många menar att det är att sopa problemen under mattan.

”Man måste kunna kalla en spade för en spade. Vad har vi för politiker som vill att polisen ska hemlighålla en lista på Sveriges mest utsatta områden? skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderaternas ungdomsförbund.