Under de långa skolloven ökar riskerna för hedersrelaterat våld och förtryck. Barn och unga riskerar därmed att föras ut ur landet för att giftas bort eller könsstympas. Nu mobiliserar Göteborgs stad för att motverka problemet, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg, säger till tv-kanalen att man har börjat bygga upp ett resursteam. Man ser att det finns fler och svåra ärenden.
”Ökat inflöde”
– Vi får rapporter om att antalet utsatta som ger sig till känna ökar, vi ser ett ökat inflöde, säger hon till SVT.
Samtidigt säger hon det också finns ett stort mörkertal. Man har stärkt arbetet på området och samordnat insatserna, vilket kan vara en orsak till att det har gett effekt, menar hon.
Inför sommaren kommer samtliga 49 kommuner i Västra Götaland få information och verktyg för att kunna motverka de hedersrelaterade brotten, rapporterar Sveriges Radios P4.
– Vi ser att allt fler kommuner vänder sig till Länsstyrelsen för att söka stöd i arbetet kring hedersrelaterat våld och förtryck, säger Setareh Shahbazian Wahnström från Länsstyrelsen, till radiokanalen.
Oro inför långa lov
Anders Sandberg på Länsstyrelsen säger till SVT att kommuner vänder sig till dem och frågar om bland annat utbildningar och hur man kan gå till väga vad gäller problematiken kring hedersrelaterat våld och förtryck.
Sedan 2005 har Länsstyrelsen i Östergötland fått uppdraget av regeringen att på nationell nivå förebygga hedersrelaterade brott.
– De har inför skolornas långa lov kunnat rapportera att de nu har fler inkomna samtal, mer oro och fler förfrågningar om stöd och hjälp. De märker att oron ökar och insatserna måste därför skärpas för att bemöta det här, säger han till tv-kanalen.
Inför de senaste två åren har Göteborgs stad haft kampanjer för att motverka det hedersrelaterade våldet. Men inför det tredje året satsar man nu på alla kommuner i länet. Enligt Katarina Idegård samarbetar man numera också med Landvetter flygplats då det är många från hela regionen som reser därifrån.
I oktober förra året rapporterade P4 att nio elever i Göteborg aldrig kom tillbaka efter sommarlovet. Myndigheterna tror att de kan ha gifts bort utomlands.