Om ett barn riskerar att bli utsatt för hedersvåld eller tvångsgifte är det kommunernas ansvar att vidta åtgärder. Men enligt en kartläggning som Sveriges Radios Ekot har gjort saknar många kommuner i dag en handlingsplan.
Radiokanalen har skickat ut en enkät till alla kommuner i Sverige. Bland de som svarade fanns det 31 bekräftade bortförda barn förra året bland de 209 av 290 kommuner som svarade. Endast en tredjedel av kommunerna har en handlingsplan mot den här typen av brott.
Mörkertal
Azam Qarai, verksamhetsansvarig på Linnamottagningen som hjälper barn och kvinnor som har utsatts för hedersvåld, säger till Ekot att hon tror att mörkertalet kan vara mycket stort.
– Tappar man kontakten med ett barn, då räknas hon inte in i någon statistik. Det hemska är att vi har de som har blivit mördade och då har inte heller kommunerna någon aning om det.
Mikael Thörn, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten, har ansvar för arbetet mot hedersvåld riktat mot kvinnor.
– Om man inte har någon systematisk statistik eller uppföljning, då vet man inte vad det är som brister inom en kommuns arbete inom till exempel socialtjänsten eller skola, säger han till Ekot.
Han menar att det är ett svek mot många unga barn och flickor. Samtidigt anser han att det är ett ”brott mot svensk lagstiftning och brott mot mänskliga rättigheter”. Thörn tycker att man borde ha kommit mycket längre.
Medvetenhet och kunskap
Katarina Idegård är samordnare mot hedersvåld och förtryck i Göteborgs kommun sedan ett år tillbaka. I hennes arbetsuppgifter ingår att höja medvetenheten och kunskapen om hedersvåld bland de anställda i kommunen. Tack var det har det lett till att fler fall har upptäckts.
– Vi får signaler om att när man nu har fått en höjd kompetens så ser man mer och upptäcker mer av det hedersrelaterade våldet, säger hon till radiokanalen.
I oktober rapporterade Sveriges Radios P4 Göteborg att nio elever i Göteborg aldrig kom tillbaka till skolan efter sommarlovet. Myndigheterna tror att de kan ha förts utomlands och gifts bort.
Tidigare har Göteborgs stad lämnat förslag till handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Juno Blom från Länsstyrelsen i Östergötland har regeringens nationella uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har dock kritiserat handlingsplanen för att vara otydlig, relativiserande och ”snömos”.
– Den ger inte de konkreta svar som utsatta och yrkespersonal behöver, sade hon till GP i november förra året.
Enligt henne var det en lång rapport som lade fokus på att problematisera vad hedersförtryck kan vara. Samtidigt menar hon den inte utgår från de utsatta och deras behov.