Polisen och räddningstjänsten: avstå från att grilla
Foto: Tommy Rau/Pixabay


Både polis och räddningstjänst runt om i landet vädjar till allmänheten att respektera eldningsförbuden.

SOS Alarm uppmanar i ett pressmeddelande att man hoppas att allmänheten avstår från att grilla vid eldningsförbud.

– Torkan har lett till en enorm mängd samtidiga bränder i skog och mark, vi får många samtal om en och samma brand till oss, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.

Foto: Skärmdump/Facebook

I Värmland har det rapporterats om 32 bränder på mindre än ett dygn i helg. Brandrisken är därför extremt stor. Polisen går därför ut med att man inte ens bör tänka på att grilla ute.

– I nuläget ska man ställa sig frågan om det verkligen är nödvändigt att grilla. Det är snustorrt och det räcker med så oerhört lite för att det ska börja brinna, säger Tommy Lindh, presstalesman för polisen i Värmland, till NWT.

I Jämtland har eldningsförbudet skärpts och allmänheten får inte längre grilla på redan iordningsställda grillplatser eller på portabla sprit- eller gasolkök.

På tisdagen vid 15-tiden hade SOS Alarm runt 60 larm om skog- och markbränder runt om i landet.

I Stockholms län råder det eldningsförbud efter beslut från Länsstyrelsen. Polisen i Stockholm uppmanar allmänheten att respektera detta.

”Det innebär att det just nu är väldigt torrt i marken och det därför uppstår brand väldigt enkelt. Du får därför inte elda någonstans utom i en egen ordentliga grill på din tomt, under eget ansvar”, skriver polisen i Haninge/Nynäshamn på Facebook.

Foto: Skärmdump/Facebook

Polisen klargör att man inte får grilla i skog och mark eller på allmän plats – inte ens om en iordningsställd grillplats finns. Man får inte heller använda öppen låga och man får inte elda i någon form av brasa på sin egen tomt eller andras.

”Bryter du mot eldningsförbud kan du göra dig skyldig till olika sorters brott beroende på situationen. Men i värsta fall kan du göra att en total katastrof uppstår där människor och djur drabbas oerhört hårt”, skriver polisen.

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen