Fler EU-helikoptrar begärs till bränderna
Brand i Hammarstrand i Ragunda kommun under måndagen. Foto: Mats Andersson/TT


Skogsbränderna fortsätter att rasa. Elden sprider sig snabbt i vinden och flera byar har evakuerats. Samtidigt som de italienska brandflygplanen anländer begär Sverige ännu fler helikoptrar från EU.

Situationen är mycket allvarlig i norra Hälsingland med flera bränder i Ljusdals kommun. Totalt 55 personer evakuerades under tisdagsmorgonen i trakterna kring byarna Enskogen, Ängra och Kårböle.

– Det finns bebyggelse i vindriktningen som kan bli hotad om det fortsätter så här, säger Torbjörn Wannqvist, räddningstjänstens befäl i beredskap, till TT.

Wannqvist säger att tre av de fem bränderna i Ljusdal inte är under kontroll.

– Det ser inte bra ut. Det brinner okontrollerat. Spridningen går snabbt nu.

Skogsbrand i Enskogen utanför Ljusdal på tisdagen. Foto: Maja Suslin/TT

Hoppet står till de italienska brandflygen.

– Om vi ska klara av de här bränderna inom rimlig tid måste vi få hjälp av de här italienska planen. Nu har vi fyra helikoptrar. Det ger effekt när de släpper sitt vatten, men när de åker för att fylla på bränsle är vi tillbaka på ruta ett och det brinner lika mycket igen.

Hyllning från kungen

Kung Carl Gustaf säger i ett uttalande på hovets hemsida att kungafamiljen följer utvecklingen med oro.

"Jag vill uttrycka mitt och Kungafamiljens stöd till alla Er som drabbas och påverkas av bränderna."

Kungen hyllar även räddningsstyrkorna.

"Till alla de människor – räddningspersonal, försvarsmaktsanställda, hemvärnspersonal och frivilliga – som i detta ansträngda läge gör stora uppoffringar för att hjälpa andra, vill jag och min familj säga: tack. Ert engagemang och era insatser är ovärderliga."

Ny begäran till EU

Ett av de italienska brandflygplanen anlände till Örebro på tisdagskvällen och det andra kommer under onsdagen.

– Vi har fått förfrågningar från Gävleborg och Dalarna, och det är där de kommer att sättas in först, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Släckningsarbete av skogsbränder utanför Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT

Norge har ställt ytterligare två helikoptrar till förfogande, utöver de sex som redan vattenbombar i Sverige – men ännu fler behövs.

– Vi har gjort en ny begäran till EU:s civilskyddsmekanism om helikopterresurser, säger Britta Ramberg.

SOS Alarm har fått larm om över 60 skog- och markbränder runt om i landet.

I flera kommuner efterfrågar räddningstjänsten frivilliga. Enligt Niclas Jarlås, kommunikatör vid Ragunda kommun, har responsen varit stor.

– Det ringer hela tiden. Det börjar närma sig 100 samtal, säger han.

Radiomast hotas

Boende i Olingdal, Olingsjövallen och runt Härjeåsjön i Härjedalen söder om Sveg har evakuerats. Det handlar om runt 60 fastigheter. Även Lillhärdal kan komma att utrymmas beroende på brandförloppet.

En radiomast riskerar att förstöras och för att masten inte ska överhettas har alla sändningar utom P4 samt SVT1 och SVT2 brutits. Omkring 10 000 lyssnare berörs.

Branden vid Trängslet i Älvdalen i Dalarna spred sig under tisdagen till att omfatta en yta på fem gånger fem kilometer. Personal från Södertörns brandförsvar i Stockholms län har förstärkt den lokala räddningstjänsten. Släckningen försvåras av terrängen av berg och myrmark, och att det inte finns några vägar i området.

Helikoptrar vattenbombar lågorna strax utanför Hammarstrand på måndagen. Foto: Mats Andersson/TT

Men sent på tisdagen såg det äntligen bättre ut.

– Fyra helikoptrar och ett 60-tal personer från brandkåren och hemvärnet har arbetat under eftermiddagen. Under de mörka timmarna går vi ner till hälften, säger Anders Attehed vid räddningstjänsten till P4 Dalarna.

"Resurser börjar tryta"

Terräng vid Villingsbergs skjutfält i Karlskoga kommun började brinna på tisdagseftermiddagen – och där kan det finnas ammunition som försvårar arbetet.

– Det är i ytterkanten av skjutfältet. Vi har kontakt med militären, säger Anders Larsson på Nerikes brandkår till Nerikes Allehanda.

De två italienska brandflygplanen stannar i Sverige i åtta dagar och har kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången.

– Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Britta Ramberg på MSB.

TT: Vad kan ni göra åt det?

– Det vi gör är att stärka upp med materiel och skogsbrandflygen. Grundkapaciteten ska finnas i räddningstjänsterna, säger hon.

TT: Varför har inte Sverige eget brandflyg?

– Det är väl av flera skäl. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv. Men det är något som vi kommer att behöva titta på efter den här säsongen, om vi har rätt resurser utifrån de risker som finns.

(Joakim Magnå/TT, Maria Jansson/TT)

Fakta: "Viktiga meddelanden" till allmänheten

Myndigheterna har skickat ut fyra så kallade viktiga meddelanden till allmänheten (VMA).

Två gäller Ljusdals kommun. I det ena uppmanas boende i Ängra att utrymma, i det andra uppmanas även boende i och omkring Enskogen att evakuera.

I Älvdalen uppmanades på måndagen alla som befann sig vid Trängslet skjutfält att utrymma.

I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanas alla som påverkas av branden att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Fakta: Skogsbrandsdepåer

Kommunen ansvarar via sin räddningstjänst för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.

MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sexhjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.

Källa: MSB

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen