För snart två år sedan började polisen med kameraövervakning på torgen i Rinkeby, Tensta och Husby. Nu storsatsar Stockholmspolisen rejält. Inom tre år räknar man med att ha omkring 500 kameror på brottsutsatta platser i regionen, rapporterar Mitt i.
På Kungsholmen kommer man att bygga en kameracentral där polisens alla kameror kan sända bilder. Syftet är att polisen i realtid ska kunna följa vad kamerorna filmer.
Gett effekt
Stefan Singman leder polisens kamerabevakningsprojekt i Region Stockholm. Han ser många taktiska fördelar med en kameracentral.
– Får vi larm så kan vi omedelbart börja titta på kameror i det området. Förutom att skicka resurser till platsen så kan man tidigt få signalement, fordonsuppgifter och så vidare, säger han till tidningen.
Den 1 augusti 2018 infördes en ny kamerabevakningslag som antogs av riksdagen. Det innebär bland annat att det blir lättare för Polismyndigheten och kommuner att få tillstånd till kameraövervakning på offentliga platser. Det kan till exempel röra sig om övervakning på tåg, stationer och vid sjukhus.
Polisen och Säkerhetspolisen får också utökade möjligheter att tillfälligt använda kameraövervakning utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet.
I Järvaområdet har polisen använt kamerorna från 300 förundersökning sedan 2017. Enligt polisen har det gett effekt då man har klarat upp allt från parkeringsskada till mord.
Samtidigt har kameraövervakningen föranlett kritik. I samma område har narkotikaförsäljningen i stället flyttat över till garage, trappuppgångar och butiker.
Sjukhusen satsar
Brottsförebyggande rådet, Brå, har dessutom analyserat effekterna av polisens kameror på Stureplan och Medborgarplatsen. Man konstaterar att kamerorna där inte har haft någon brottsbekämpande effekt.
Men trots detta vill många kommuner runt om i landet använda sig av kameraövervakning för att göra brottsbekämpningen lättare och öka tryggheten.
Nyligen skrev GP att polisen i Göteborg kommer att sätta upp 300 nya kameror i centrum. För en månad sedan rapporterade också SVT att polisen i Östergötland vill utöka sin kameraövervakning.
Även sjukhusen och vårdcentralerna i Stockholms län förbereder nu omkring 200 ansökningar om kameraövervakning, rapporterar SVT. Tidigare har en medarbetarenkät visat att 3 500 av Region Stockholms personal har upplevt hot eller våld på arbetsplatsen.
– Vi har ett helt nytt säkerhetsläge i vården. Vi ser en växande gängkriminalitet i Stockholms län med gängskjutna som kommer till akutmottagningarna. Det finns helt enkelt ett ökat behov av skydd för både patienter och medarbetare i vården, säger Irene Svenonius (M), till tv-kanalen.
Några av de sjukhus som kommer att ansöka om kameraövervakning är Danderyds sjukhus, Karolinska i Solna och Huddinge, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.