Sedan några år tillbaka har polisen i Göteborg använt sig av övervakningskameror i flera av de utsatta områdena. Nu gör man nästa satsning, vilket innebär att 300 nya kameror ska sättas upp i centrala Göteborg. Det skriver GP.
I den centrala delen av staden begås många brott som personrån, narkotikaförsäljning och våldsbrott, enligt Citypolisen. Man hoppas att kameraövervakning ska göra brottsbekämpningen enklare.
– Kamerorna kommer att göra oss betydligt effektivare. Det vi är ute efter är att förbättra det förebyggande och utredande arbetet kring de problem och den brottslighet vi har i city, säger Niklas Norin, biträdande polischef vid Citypolisen, till tidningen.
Redan nu finns det kameraövervakning i exempelvis Tynnered, Hjällbo centrum och Rymdtorget i Bergsjön. Polisen vill nu med hjälp av avancerade kameror trycka tillbaka kriminaliteten.
– Det kommer att bli mer av det här i Göteborg, säger Joakim Söderström vid polisens nationella operativa avdelning, till GP.
Tidigare rapporterade SVT att polisen i Östergötland också vill utöka sin kameraövervakning. Just nu utreder man antal kameror och var de ska placeras. Stadsdelen Skäggetorp i Linköping ser man som ett prioriterat område.
– Vi har fokuserat på särskilt utsatta områden och då är Skäggetorp ett av dem som vi kommer att satsa på, säger Thomas Redlund, kameraansvarig för Polisregion Öst till tv-kanalen.
Den 1 augusti 2018 infördes en ny kamerabevakningslag som antogs av riksdagen. Den innebär bland annat att det blir lättare för Polismyndigheten och kommuner att få tillstånd till kameraövervakning på offentliga platser.
Polisen och Säkerhetspolisen får också utökade möjligheter att tillfälligt använda kameraövervakning utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet.