Många kvinnor har på sistone fått sina halsband avryckta eller stulna i Göteborg. Nu uppmanar polisen alla att fundera på om man verkligen behöver ha halsband på sig, rapporterar P4 Göteborg.
På måndagsförmiddagen blev en äldre kvinna i Kvillebäcken rånad på sitt halsband. Gärningsmannen stal även hennes mobiltelefon, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Många liknande incidenter har ägt rum på olika platser i Göteborg. Bara förra veckan rörde det sig om ett tiotal fall.
Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisregion väst, säger att det rör sig om olika gärningsmän men som kan ingå i en gruppering. Det är framför allt äldre personer, främst, kvinnor, som behöver rullatorer, som drabbas.
– Vi är väldigt bekymrade och känner mycket för offren som drabbas av detta, säger han, till P4.
Vad gäller kvinnan som rånades på måndagen i Kvillebäcken har polisen i nuläget ingen misstänkt för rånet. Man undersöker dock om det finns samband mellan de andra liknande rånen.
– Det har varit väldigt många sådana rån. Nästan något varje dag. Tillvägagångssättet är detsamma även om det kan vara flera gärningsmän, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst, till Expressen.
Tidningen skriver i en annan artikel om en man, 52 år, som blev av med sitt guldhalsband på Östra Hamngatan förra veckan mitt på ljusa dagen.
Mannen säger att han mått dåligt över rånet och att det gnager i honom att man inte kan känna sig trygg på en central gata i Göteborg.
Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst, säger att gärningsmännen för det mesta ger sig på sina offer bakifrån genom att knuffa omkull dem eller bara slita av kedjan. Sedan springer de från platsen och det blir då svårt att få fram bra signalement, säger han till Expressen.
Han tycker samtidigt att det är bekymmersamt att man ger sig på försvarslösa människor.
– Sedan är det en kränkning mot den enskilde, att man inte kan gå med sina smycken i stan, säger Hans Lippens.
Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in
Slav under kommunismen