Plastfritt labb i Australien ska leta efter nanoplaster

Ett specialistlaboratorium har utvecklats vid Queenslands universitet. Foto tillhandahållet av Kevin Thomas vid Queenslands universitet.Foto: Matt Cardy/Getty Images


Ett speciallaboratorium vid universitet i Queensland ska ta reda på hur farliga nanoplasterna är. Hur ser de ut i människokroppen, var kan de tränga in, kan de nå hjärnan och vilka skador kan uppstå?

Nanoplaster definieras enligt en studie från april 2022 som syntetiska polymerer med dimensioner som varierar från 1 nm (nanometer) till 1μm (mikrometer). De kommer ut i miljön när plast bryts ner eller som direkta utsläpp.

Enligt chefen för Queenslands universitets allians för miljövetenskap, professor Kevin Thomas, exponeras vi för plasten via mat och dryck och genom luften vi andas. ”Genom att undersöka blodet får vi reda på om plasten vi utsätts för kan passera in i kroppen eller inte. Det är det första steget i att förstå konsekvenserna av att exponeras för plastpartiklar”, skriver han i ett mejl till Epoch Times.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!