Zhang Dejiang, den tredje högst rankade ledaren inom Kinesiska kommunistpartiet, som är ansvarig för Hongkong, har åter betonat Pekings politiska auktoritet över den halvautonoma staden.
Det var vid ett möte den 27 maj som Zhang bland annat avvisade tanken på maktdelning i Hongkong, och dessutom antydde att fastlandet skulle kunna komma att utöva större kontroll.
– Hongkongs politiska struktur är inte maktdelning, och det leds inte av den lagstiftande församlingen eller rättssystemet. Det leds av den verkställande grenen, i vilken [Hongkongs] chief executive är kärnan, sade Zhang enligt South China Morning Post.
I sitt 50 minuter långa tal i Folkets stora sal i Peking varnade Zhang också Hongkongs politiker för att använda sin ”höga grad av självstyre” för att utmana centralledningen.
Zhang Dejiang är en av de sju medlemmarna av Politbyråns ständiga utskott, som är det organ som kontrollerar kommunistpartiet, men i höst faller han för åldersstrecket och pensioneras. Han är dock en av de mäktigaste partikadrerna från en falang som motsätter sig Kinas nuvarande ledare, Xi Jinping.
Sedan Hongkong återlämnades till Kina från Storbritannien 1997 har folkviljan att bevara de lokala fri- och rättigheterna gång på gång krockat med det styrande kommunistpartiet på fastlandet.
Den senaste tidens händelser och analyser antyder att Zhang Dejiang använt sin maktposition över Hongkong för att underblåsa politisk oro, och att målet skulle vara att distrahera Xi Jinpings försök att rensa upp i partiet – däribland bland Zhang och dennes allierade.
Sommaren 2014 presenterade den kinesiska centralregeringen en vitbok där man krävde ”heltäckande jurisdiktion” över Hongkong. Det ledde till de så kallade paraplyprotesterna, som innefattade hundratusentals människor.
Ett årtionde innan det, 2003, försökte Hongkongs ledning implementera en omstridd nationell säkerhetslag, vilket också väckte enorma protester. Hundratusentals Hongkongbor gick ut på gatorna för att protestera mot lagen, som ansågs kunna manipuleras av den kinesiska regimen för att inskränka stadens medborgerliga rättigheter och yttrandefrihet. Lagförslaget har sedan dess varit bordlagt på obestämd tid.
Valet av chief executive, Hongkongs högsta verkställande ledare, har också omgärdats av kontroverser. Chief executive väljs av en församling bestående av omkring 1 200 personer ur Hongkongs elit som godkänts av Peking, och inte av befolkningen i Hongkong. I mars vann Carrie Lam valet till ny Chief Executive, och besegrade den bland folket mer populäre John Tsang.
Det har spekulerats i att Zhang Dejiang låg bakom att Lam valdes i strid med den allmänna opinionen.
Li Tianxiao, politisk kommentator på NTD Televistion (som ingår i samma mediegrupp som Epoch Times) sade att Zhangs senaste hårdföra uttalande visar att han är fast besluten att sakta ner eventuella förändringar i Kinas Hongkongpolitik inför sin förväntade pension vid partiets 19:e kongress i höst.
Li tror att Zhangs tal framför allt var riktat till Carrie Lam, och att budskapet var att hon inte ska försöka avvika från Pekings politiska linje.
Li tror även att Xi Jinping, vars antikorruptionskampanj har stött på omfattande motstånd inom partiet, hellre undviker att skaka om i Hongkongpolitiken alltför mycket i nuläget.
– Xi Jinping kan få bort Zhangs inflytande om han verkligen vill, men han vill agera i enlighet med nuvarande tillvägagångssätt för att flytta över kontrollen till sig själv, sade Li.