Covid-19-pandemin kommer allvarligt påverka hur företag förhåller sig till Kina. Den minskade tilltron till den kinesiska kommunistregimen under de senaste veckorna kan tvinga många företagsledningar att ändra sina leveranskedjor på mycket kort tid.
Man kommer bli tvungen att kapa banden till Kina, vilket innebär att klippa ekonomiska band av nationella och strategiska skäl, enligt Kyle Bass, hedgefondförvaltare och grundare av Hayman Capital Management.
– Det elände som Kina har orsakat resten av världen med det här viruset belyser verkligen det problematiska i de globala leveranskedjorna, säger Bass i en intervju i Epoch Times program ”American Thought Leaders”.
– Tänk över detta, vi har västerländska demokratier som förlitar sig nästan helt och hållet på leveranskedjor i en totalitär, kommunistisk stat. Det är faktiskt rent vansinne när man lägger fram det så här.
Om den här pandemin för något gott med sig, så kommer det att vara den ökade hastigheten av att göra sig fri från Kina, noterar Bass.
Enligt en undersökning i mars utförd av den amerikanska handelskammaren och konsultfirman PwC, rapporterar ett av fem stora amerikanska företag verksamma i Kina att coronaviruset kommer att göra att man snabbare flyttar leveranskedjorna. Företagen indikerar större potential för detta mellan de två länderna idag jämfört med en liknande undersökning 2019.
Över 40 procent av företagen i undersökningen tror dock fortfarande att det är omöjligt att klippa de ekonomiska banden till Kina.
Bass är kritisk mot amerikanska företag som blundar för Kinas människorättsbrott.
– Kan du föreställa dig att du berättar för någon att du gör affärer med en regim som har över en miljon inlåsta samvetsfångar, och att den dagligen utför organstöld på den här gruppen politiska fångar – medan de lever? Ändå kan människor som Blackstone inte bärga sig inför att investera ännu en dollar i Kina. Folk som Sheldon Adelson kan inte hålla sig från att öppna ännu ett casino i Macau, säger Bass.
– De låter pengar göra dem blinda för de här grova brotten mot mänskliga rättigheter som begås av en av de mest tyranniska regimer som någonsin har funnits. Det är vansinne.
Håller Peking ansvarigt
Den allmänna opinionen mot den kinesiska regimen har förändrats avsevärt i USA de senaste veckorna. De flesta anklagar KKP för att ha dolt virusets ursprung och undanhållit information om utbrottets verkliga omfattning i den kinesiska staden Wuhan.
Enligt en undersökning av Harris Poll, som genomfördes från den 14 mars till den 5 april, anklagar 72 procent av amerikanerna Kinas regering för att ha rapporterat felaktigt om viruset i Kina.
En annan undersökning av Pew Research Center i mars visade att omkring två tredjedelar av amerikanerna för närvarande har en ofördelaktig bild av Kina.
Ett växande antal lagstiftare i USA, Storbritannien, Australien och Kanada har börjat tala om ”ersättningar och att få den kinesiska regeringen att betala för sina onda handlingar”, säger Bass.
Han noterar att tankesmedjor och juristprofessorer redan har lyft frågan om Kinas juridiska och ekonomiska ansvar för utbrottet.
– Det finns mycket regeringen kan göra här för att få Kina att betala för sitt handlande, säger Bass.
Han föreslår att den amerikanska regeringen kan sikta in sig på de kinesiska statsägda företagen och överta deras internationella tillgångar, såsom fastigheter i USA och aktier emitterade på finansmarknaderna i väst. USA kan till och med säga upp amerikanska statsskuldpapper värda biljontals dollar som ägs av Kina, säger han.
Fram till februari ägde Kina cirka 1,09 biljoner dollar i amerikanska skulder enligt USA:s finansdepartement. Kina är den näst största utländska fordringsägaren efter Japan på 1,26 biljoner dollar.
– Det vi kan göra är att använda våra länders fundament, rättsstatsprincipen, och vi kan använda och genomdriva våra lagar på dem för deras maktmissbruk, säger Bass och tillägger att det är så vi kan utjämna villkoren när vi har att göra med en sådan tyrannisk, lögnaktig aktör.
Japan erbjuder pengar till flytt
Japans regering meddelade nyligen att de ska stödja inhemska företag som flyttar sin produktion från Kina. Premiärminister Shinzo Abe avsätter nära 2,25 miljarder dollar från stimulanspaketet för att hjälpa japanska företag att flytta sina leveranskedjor från Kina, särskilt företag som har tillverkning med högt förädlingsvärde.
Bass anser att den amerikanska regeringen borde göra på samma sätt.
– USA:s regering har en moralisk skyldighet att sätta undan kapital för att hjälpa amerikanska företag att lämna Kina, säger han.
Trump-administrationen förbereder en verkställande order som ska hjälpa till att flytta medicinska leveranskedjor från utlandet till USA eftersom virusutbrottet avslöjade en farlig beroendenivå till Kina.
Bass menar att pandemin har tvingat USA:s regering att se över landets alltför stora tillit till Kina vad gäller läkemedel och medicinsk utrustning.
Många anser att Pekings globala dominans vad gäller tillverkning av läkemedel och medicinsk utrustning utgör ett nationellt säkerhetshot mot USA och andra länder.
Amerikanska företag kan dock möta utmaningar om de ska flytta produktionen ut ur Kina.
Under de senaste åren har företag verksamma i Kina hindrats från att föra ut sina vinster ur landet, och under de senaste veckorna har den kinesiska regimen börjat kräva tillstånd för att flytta leveranskedjor, säger Bass.
– Företag som gör affärer i Kina, oavsett om det gäller Intel eller Sony, BMW eller Chevron, har inte kunnat få ut sina vinster från Kina sedan det fjärde kvartalet 2016. Och nu får vi veta att man kanske inte kan få ut sina leveranskedjor, säger han.
Flytt från Kina
De flesta stora företag har investerat mycket i anläggningar och personalresurser i Kina för att få tillgång till den kinesiska marknaden, och de har redan ”gett upp” sina immateriella rättigheter som ett inträdespris, säger Steve Abbott, rådgivare på Patina Solutions, ett konsultföretag för leveranskedjor.
Företag kan flytta sina inköp från Kina ”förutsatt att avtalen inte förbjuder byte av leverantör", säger han. Men att bryta avtal i joint ventures där kontrakt involverar eget kapital, intäkter eller kapitaldelning kommer att vara tungt för många amerikanska företag.
Abbott menar att regeringar kan stödja inhemska verksamheter genom att tillhandahålla kapital eller låga kostnader för att bygga inhemsk kompetens/kapacitet. Dessa medel kan också användas för att kompensera de påföljder som potentiellt kan åläggas av Kina.
Utan den här sortens stöd kommer företag ”att ha mycket svårt att bryta dessa förbindelser”, säger han.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.