Indien och Pakistan lättar på restriktioner
Indier med munskydd under nedstängning i Bangalore under fredagen. Foto: Aijaz Rahi/AP/TT


Myndigheterna i Indien tillåter från och med lördagen att mindre butiker öppnar och Pakistan lättar på restriktioner för vissa branscher.

Enklare butiker med separata lokaler får öppna med halverad personalstyrka och under förutsättningen att personal bär ansiktsmasker och annan skyddsutrustning för att förhindra smittspridning, meddelade det indiska inrikesdepartementet under fredagskvällen.

Därmed lättar man ytterligare något på de strikta coronarestriktioner som gällt sedan 25 mars. Försäljning av alkohol och andra icke nödvändiga varor är fortsatt förbjuden och inga större marknadsplatser kommer öppna förrän 3 maj, då nedstängningen ska upphöra.

Tidigare i veckan lättade myndigheterna även på restriktionerna för bland annat jordbruksproduktionen.

Indien, med 1,3 miljarder invånare, har hittills 23 452 bekräftade fall av coronasmitta och 723 personer har dött till följd av viruset.

I grannlandet Pakistan har myndigheterna förlängt den landsomfattande nedstängningen till den nionde maj. Men man tillåter samtidigt, från och med lördagen, att viss industriproduktion och affärsverksamhet återupptas.

Inför ramadan, som inleddes under fredagen, har Pakistans regering tillåtit mindre bönesamlingar i hela landet förutom i Sindh, i södra delen av landet där läkare varnat för att viruset kan spridas fort.

Antalet smittade i Pakistan uppgår hittills till 11 155 och antalet dödsfall är 253.

Fakta

Landsomfattande karantän

(TT)

Indiens premiärminister Narendra Modi meddelade den 24 mars, i nationell tv och radio, att omfattande restriktioner ska gälla från och med den 25 mars. I princip stängdes hela landet i 21 dagar för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Invånarna ska hålla sig hemma och den som inte följer riktlinjerna riskerar böter och upp till två års fängelse.

Åtgärden innebär att miljoner migrantarbetare har förlorat sina jobb. De har svårt att ta sig hem eftersom stora delar av buss- och tågtrafiken står still. Många går därför till fots för att komma till sina hembyar.

Regeringen har aviserat ett stimulanspaket värt motsvarande drygt 220 miljarder kronor för att bland annat kunna dela ut mat och kontanter direkt till de fattiga.

Den 14 april förlängdes den landsomfattande nedstängningen till den 3 maj.

Källor: AFP, Reuters