När snön smälter i städerna tittar de bruna högarna fram. Den illaluktande hundlorten är ett säkert vårtecken, men många förargas över den stora mängden hundavföring i städerna.
I Helsingfors finns det ovanligt många hundhögar i år, säger hundägaren Inger Tallqvist till Yle. Hon berättar att hon plockade upp 46 högar en dag när hon var på promenad med sin hund.
– Varför finns det hundägare som inte plockar upp bajset? Det stör mig, eftersom jag själv också har hund men alltid plockar upp bajset, säger hon till tidningen.
– De som inte plockar upp bajset får alla andra hundägare att se dåliga ut.
Invånarna i området Drumsö där Inger Tallqvist bor har börjat fundera på om de bör tillförordna en ”bajspolis”.
Förutom olägenheten att man kan råka trampa i en stinkande hög så är hundens avföring den största källan till kolibakterier och fosfor i dagvattnet, och kan sprida mikrober, skriver Yle. Det är dock ovanligt att människor smittas av sjukdomar från hund.
I vissa svenska kommuner kan man få böter om man inte plockar upp efter sin hund, eftersom det räknas som ett brott mot miljöbalken. Polisen har då befogenhet att skriva ut en ordningsbot om 1000 kronor på plats om de ser en sådan förbrytelse.
I Malaga i Spanien har man gått steget längre. Förutom att man kan få böta nära 5000 kronor om man inte städar efter sin hund så ska man kartlägga alla de drygt 100 000 hundarna som bor i staden med hjälp av blodprov. Tanken är dels att få kotroll över herrelösa hundar, men även att kunna spåra slarviga hundägare, skriver TT. Renhållningspersonalen kan alltså skicka hundlort på analys och få reda på vem som äger hunden. Flera mindre städer i Europa och USA har infört liknande system.
Inger Tillberg skulle aldrig kunna tänka sig att lämna kvar hundlort på gatan. Om påsarna skulle ta slut så använder hon ett löv eller en kvist och plockar bort avföringen från vägkanten, berättar hon.
– Och ifall jag ser någon som inte plockar upp sin hunds bajs, brukar jag fråga dem ifall de vill ha en påse, säger Inger Tallqvist till Yle.