Oskyldigt dömd konstnär i Peking får inte överklaga fängelsestraffet
Falungong-utövare i Peking gör de stående övningarna före den kinesiska regimens förföljelse inleddes 1999. Foto: Minghui


Peking-konstnären Qin Weis passion är konst och filosofi. När han studerade vid prestigefulla Central Applied Arts Academy brukade han stiga upp klockan 3 på morgonen för att om läsa gamla mästerverk och deras skapare.

Senare blev han bildlärare på en grundskola. Sommarloven ägnade han åt att skapa egen konst, och till slut gjorde han sig ett namn och ställde ut, bland annat i Tyskland.

Vid denna tidpunkt introducerades Qin för falungong, en gammal kinesisk kultiveringsmetod. När han läste Zhuan Falun, boken som förklarar falungongs principer, kände han att han förstod meningen med livet.

När den kinesiska regimen inledde förföljelsen av falungong-utövare i Kina 1999 ville Qin desperat förklara för folk vad falungong är, eftersom myndigheterna hade spridit hatpropaganda i statsägd media för att vända allmänheten mot falungong.

Qin Wei. Foto: Minghui

Qins ansträngningar ledde till att han greps och skickades till tvångsarbetsläger. De senaste tio åren har han suttit i fängelse i flera omgångar.

Enligt den amerikanska webbsidan Minghui, som bevakar förföljelsen av falungong i Kina, har Qin fått utstå alla former av tortyr i fängelse. Han har bland annat slagits med högvolts-elbatonger tills han knappt kunde andas. Vid ett tillfälle tvingades han vara vaken 30 dygn i sträck; varje gång han nickade till började poliser skrika på honom.

På grund av förföljelsen förlorade Qin sitt jobb. Han började försörja sig som privatlärare i teckning. Trots att han inte tjänade så mycket hade han låga avgifter så att folk skulle ha råd att ta lektioner.

Efter att ha gett ett exemplar av ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” (Epoch Times prisbelönta artikelserie som exponerar det kinesiska kommunistpartiets brott) till en förbipasserande i maj 2016, greps Qin igen och dömdes till 2,5 års fängelse. Han är nu över 50 år.

För närvarande är han fängslad i Qianjin-fängelset i Tianjin. Den 84-åriga modern oroar sig för sonens hälsa.

Nekas besök

Nyligen försökte några advokater att besöka Qin i fängelset för att hjälpa honom att överklaga straffet, men Qin nekas ta emot besökare, rapporterar Minghui.

2 november besökte Qins familj fängelset tillsammans med två advokater som de anlitat. Fängelsets anställda sade att Qin ”vägrade att ge upp sin tro i fängelset” och ringde några telefonsamtal medan familjen väntade.

Till slut kom en polisman. Han frågade på ett hotfullt sätt familjen och advokaterna vad deras åsikt om falungong var. Sedan meddelade han att familjen inte kunde träffa Qin, eftersom han inte hade bett om att få överklaga.

Qins familj hävdar emellertid att han uttryckte en önskan om att de skulle hjälpa honom att överklaga, när de besökte honom i oktober. Familjen hade berättat för honom att de redan hade anlitat advokater och bad honom att memorera advokaternas namn. Qin sade vid tidpunkten att han försökte skriva en överklagan men att fängelsepersonalen inte tillät det.

Advokaterna har klagat hos justitiedepartementet. Enligt det kinesiska kommunistpartiets egna lagar har advokater rätt att besöka de fångar de representerar.

Första halvåret 2017 har advokater i Kina hjälpt 186 falungong-utövare att förklara sig oskyldig i rätten. De flesta utövare fängslas på tvivelaktiga grunder.

Ye Feng bidrog till denna artikel.