Oracle, och inte Microsoft, ser ut att få ta över de amerikanska delarna av den omdiskuterade videoappen Tiktok. Det uppger Wall Street Journal.
Videoappen Tiktoks kinesiska ägare Bytedance hoppas kunna runda USA:s president Donald Trumps hot om förbud, samtidigt som företaget inte vill sälja verksamheten i USA.
Enligt uppgifter till bland annat Wall Street Journal och nyhetsbyrån Reuters vill Bytedance i stället inleda ett djupare samarbete med amerikanska mjukvaruföretaget Oracle. Enligt uppgifterna ska Oracle bland annat ta över hanterandet av de amerikanska användarnas data.
För att affären ska kunna bli av måste den dock godkännas av Vita huset och myndigheten CFIUS.
Microsoft fick nej
Uppgifterna kommer efter att Microsoft, som ansetts sitta i förarsätet för att köpa appen för den amerikanska marknaden, gått ut med att de fått nobben.
"Vi är övertygade om att vårt förslag hade varit bra för Tiktoks användare, samtidigt som vi skulle skydda nationella säkerhetsintressen", skriver it-bjässen i ett uttalande.
För två veckor sedan kom uppgifter om att nya kinesiska regler skulle kunna förhindra försäljningen av videoappen, samt uppgifter om att Kina hellre skulle stänga ner Tiktok i USA än att sälja appen till ett USA-ägt företag.
Trump hotar om förbud
Tiktok är i dag en av världens populäraste appar, med hundratals miljoner användare. Men den har hamnat i fokus på grund av att den samlar in stora mängder information om sina användare, som i många fall utgörs av barn i mellanstadieåldern. Trump menar att företagets nära kopplingar till den kinesiska diktaturen gör det till ett säkerhetshot och har hotat med att förbjuda appen i USA.
I augusti skrev han under två presidentordrar om Bytedance och Tiktok. Den ena innebär att amerikanska företag förbjuds handla med det kinesiska företaget efter den 20 september, den andra om att appen förbjuds i landet om den inte sålts till ett amerikanskt företag före den 12 november.
Det senare beslutet motiverades med att apparna utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och den amerikanska ekonomin".
(TT-Reuters)