Nyanländ begick våldtäkt och rån – slapp fängelse genom att ljuga om sin ålder


Expressen skriver i en artikel om en ung syrier, Amar, som kom till Sverige 2014. Han har begått våldtäkter, människorov, rån samt grova rån med skjutvapen, men klarat sig undan fängelse genom att ljuga om sin ålder. Han har nu dömts till fyra år och sex månaders fängelse och ska utvisas till Syrien. En av hans vänner säger i artikeln att det är vanligt att nyanlända ljuger om sin ålder.

I november 2015 rånade och kidnappade Amar och hans två kompisar en 55-årig taxichaufför i Alvesta. De band honom och dumpade honom vid en väg. Amar greps sedan av polis.

Åklagare Emma Berge ville utvisa den unge mannen, men han var 14 år, och socialtjänsten sade att man kunde ta hand om övervakningsbehovet. Han dömdes således inte för kidnappningen och rånet. Det visade sig sedan emellertid att han inte var minderårig, utan 18 år.

Expressen skriver att personalbristen har påverkat rättssäkerheten i de utredningar som Socialtjänsten gör i och med flyktingkrisen 2015.

– När förutsättningarna blir så pressade som under den hösten så påverkas till slut kvaliteten på utredningarna som Socialtjänsten gör och därmed rättssäkerheten. Man hinner inte ställa de frågorna man skulle behöva, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på fackförbundet Vision, till tidningen.

Samtidigt som polisen utredde kidnappningen av taxichauffören, rånade Amar och en av hans kompisar en annan taxichaufför i Malmö. Han dömdes dock inte den här gången heller.

I december 2015 var Amar efterlyst och lyckades rymma från sin placering i ett ungdomsboende. Efter chatt med flera tjejer i Messenger visade det sig att han har berättat att han är mycket äldre än vad han har sagt. Han sade att han gjort så för att komma undan att han är efterlyst för brott i flera andra länder.

Under utredningen av rånet och kidnappningen av taxichauffören började polisen titta på om Amar verkligen var 14 år, och det visade sig att hans vänner sade att han egentligen är 18 år. Även skolpersonal tyckte att han såg mognare och starkare ut än sina klasskamrater.

Emma Berge i Växjö tog upp 2015 problematiken kring åldern hos nyanlända brottsmisstänkta där man ljugit om sin ålder. Hon fick unga afghaner fällda för en uppmärksammad gruppvåldtäkt och lyckades få åldern uppskriven av de åtalade. Enligt Expressen blir hon ”en av de första åklagare att lyckas få brottslingar som registreras som unga att bli fällda och dömda som vuxna”.

Mazen, en kompis till Amar, säger till Expressen att det är många nyanlända som ljuger om sin ålder, framför allt unga afghaner. Till tidningen säger han att ”många av dem har inte den ålder de säger”.

Amar och hans 25-årige bror fälldes också för våldtäkt av en rumänsk prostituerad kvinna. Under knivhot tvingade de in henne i ett källarutrymme och turades om att våldta henne. De försökte också tvinga henne att fixa fram 20 000 kronor. Hon hölls inlåst i källarutrymmen i sjutton timmar.

Under förhören med polisen bedömde man att Amar var 18 år eller äldre. Han dömdes sedan till fängelse i fyra år och sex månader och utvisning till Syrien.