Ny rapport: Svenska gårdar kan nå klimatmålen
Svensk mjölk- och nötköttsproduktion kan nå Parisavtalets klimatmål. Foto: Växa


Svenskt lantbruk har goda förutsättningar att utvecklas på ett hållbart sätt. Betande och idisslande kor är effektiva naturvårdare som tar vara på mark i hela landet och skapar en av de artrikaste miljöerna i välden. Det visar en ny rapport från Arla.

Enligt rapporten har Sverige en bra grund för att kunna ställa om till ett hållbart framtida livsmedelssystem.  Vår mjölk- och nötköttsproduktion är redan idag ledande vad gäller djur- och miljöhänsyn, och är bland de mest hållbara i världen.

– I vår rapport beskrivs fokusområden och potentialer för att minska klimatpåverkan och samtidigt öka produktiviteten och gynna den biologiska mångfalden. Den svenska mjölk- och nötköttsproduktionen har en viktig roll att spela i ett hållbart livsmedelssystem även i framtiden, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, i pressmeddelandet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!