EU förbjuder 200 svårnedbrytbara PFAS-kemikalier

EU har beslutat att förbjuda 200 PFAS-ämnen från och med februari 2023. Foto: Henryk Niestrój


EU har beslutat att förbjuda omkring 200 PFAS-ämnen från och med februari 2023. Detta efter initiativ från Kemikalieinspektionen och den tyska miljömyndigheten UBA.

PFAS-ämnen är svårnedbrytbara i miljön och vissa av dem är skadliga för hälsan.

– Det här är PFAS-ämnen som sällan används samtidigt som de är extremt svårnedbrytbara och dessutom ansamlas i levande organismer, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist i ett uttalande.

– Att vi har lyckats förbjuda dem är en framgång och en del av vår strategi för att på sikt fasa ut alla PFAS-ämnen.

Hittills har man hittat flera tusen ämnen i PFAS, en grupp syntetiskt framställda kemikalier. Ämnena finns ibland kosmetika, friluftskläder, skor och brandskum.

I juli lämnade Kemikalieinspektionen och ytterligare tre europeiska myndigheter in ett förslag till EU:s kemikaliemyndighet, Etcha, om att förbjuda användningen av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga i samhället. Om förbudet går igenom väntas det träda i kraft 2025.

PFAS, som är högflourerade ämnen, är extremt svårnedbrytbara i miljön och många är samtidigt vattenlösliga och rörliga i marken. Det innebär att PFAS-ämnen riskerar att förorena vattendrag och vattentäkter när de kommer ut i miljön.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!