Rekordmånga idrottsungdomar städar svenska älvar
I helgen kommer tusentals idrottsungdomar att städa fem älvar i landet. Foto: Städa Sverige


I helgen går starten för miljöprojektet Älvstädningen. Under två helger ska fem älvar, Indalsälven, Ljusnan, Gullspångsälven, Klarälven och Dalälven städas från kvarlämnat skräp. Totalt beräknas över 3 000 idrottsungdomar och ledare från 130 föreningar delta i städningen.

Nedskräpningen längs älvarna verkar ha ökat de senaste två åren då många fler har letat sig ut i naturen. Den ökade nedskräpningen skapar stora problem och skador på naturen. Förra året plockade ungdomarna upp 30 ton skräp utefter de fem älvarna, en siffra som väntas bli betydligt högre i år.

– Det är en följd av pandemin som på gott och ont har gjort att vår natur har blivit mer välbesökt. Därför är det en mycket viktig insats våra städande ungdomar gör och ett stort miljöansvar de tar, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige, i ett pressmeddelande.

Premiären för Älvstädningen, som arrangeras av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige med Fortum som partner för nionde året, sker kommande helg i Indalsälven och Ljusnan med OS-guldmedaljören och Städa Sverigeambassadören Björn Ferry i spetsen. Helgen därefter städas Gullspångsälven, Klarälven och Dalälven.

Ungdomarna plockar skräp och städar en bestämd sträcka mot att idrottsklubbarna eller lagen får ersättning. Förutom den positiva miljöeffekten så är det också ett sätt att lära ungdomar att ta ansvar för miljön. Dessutom ger det ett välbehövligt ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen.

– Intresset från klubbarna är mycket stort för att ta ett miljöansvar, men också för att stärka sina ansträngda lagkassor, säger Katarina Ridderberg.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!