Ny lägeridé inspirerar hundratals unga
Emelie Johansson (t v) och Susanna Almström, Fredagsfys Sverige, håller i sommarlägret på Torvalla IP som genomförs på uppdrag av Haninge kommun. Lägret vänder sig framför allt till socioekonomiskt utsatta barn i åldern 7-10 år, är gratis – och coronasäkrat. Foto: Rehana Hallberg


Lägret ska ge barn 7-10 år och deras fritidspedagoger inspiration till bättre hälsa. Genom fysiska aktiviteter och att lära ut sockersmarta alternativ till kakor, läsk och energidrycker ger Fredagsfys Sverige elever i Haninge kommun en grund att bygga vidare från.

För andra året arrangerar Fredagsfys Sverige, ett prioriterat projekt i Hälsofrämjandet, sommarläger i Haninge på kommunens uppdrag. Lägret är gratis att delta i och har pågått måndag till onsdag. Bakgrunden är en ökad ohälsa bland unga i Sverige.

– Folkhälsomyndigheten släppte siffror så sent som i mars om att fetma har femfördubblats sen 80-talet och att övervikt och fetma är en av de främsta orsakerna till ohälsa, säger Susanna Almström, ansvarig för Fredagfys Sverige, i ett pressmeddelande.

Hon berättar att det har blivit svårare att motivera till spontan rörelse och fysisk aktivitet och därför vill projektet inspirera de unga.

Inga pekpinnar

Almström har arbetat som pedagog, och med barn och hälsa i många år. Hon berättar hur projektet Fredagsfys Sverige kom till.

– Jag kände att fredagsmyset bara accelererade; det blev mer och mer stillasittande och mer och mer sockerrika livsmedel. Då skapade vi fredagsfys i familjen, och på den vägen är det, säger hon i ett poddavsnitt för Idrottens Kraft.

Idén är att undvika pekpinnar och istället inspirera och ge glädje.

– Att försöka få personen vi möter, oavsett om det är ett litet barn eller en gammal människa, att känna att rörelse är kul. Det ska vara roligt att röra på sig.

Susanna Almström (t v) och Emelie Bambi Johansson med Fredagsfys Sverige i Kronprinsessans och Kronprinsens årliga satsning på fysisk rörelse, i Hagaparken, Stockholm den 9 september 2019. Foto: Fredagsfys Sverige

Helhetsbild av hälsa

Upplägget på lägret är ett helhetsperspektiv.

– Det som gör oss unika är att vi inte bara fokuserar på rörelse eller bara på kost, vi fokuserar på helhetsbilden hälsa där även sömn och sunda kompisrelationer ingår.

Barn i åldrarna 7-10 år har bjudits in, och särskilt välkomna är barn från socioekonomiskt utsatta områden.

– Vi vet att de sällan får åka iväg på semesterresor, eller ens lämna sin kommun. Det inbjuder till allt för mycket tid framför skärmar. För att säkerställa att de kommer till lägret bjuder vi in hela fritidsavdelningar så att pedagogerna ser till att barnen kommer. Även de barn som inte går på fritids bjuds in.

Under måndag till onsdag har totalt drygt 300 elever och pedagoger från kommunen deltagit under varsin halvdag. För att coronasäkra lägret har deltagarna kommit i grupper om 50 personer. Mellan stationerna för bland annat parkour, skogshinderbana, utslagsplatser för golf, och olika lekar, har det funnits handsprit utställt. Fritidspedagogerna har också fått anvisningar om att hålla ihop sina grupper och att hålla avstånd mellan deltagarna, säger Almström.

Mellan de olika aktiviteterna har barnen fått smoothies och frukt. De har också fått lära sig om hälsosammare alternativ till bullar, kakor, saft, godis, läsk och energidrycker.

För att inspirationen ska följa med till höstterminen får pedagogerna ett häfte med information om ett helhetstänk kring fysisk aktivitet och kost.

Almström säger att förhoppningen framöver är att fler kommuner vill göra samma satsning och låta Fredagsfys Sverige få inspirera unga genom den här sortens hälsoläger.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.