loadingSkatterna i Norge måste enligt Vedum (Sp) och Støre (Ap) höjas om de inte ska tvingas skära i den norska välfärden eller tömma oljefonden. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/AFP
Skatterna i Norge måste enligt Vedum (Sp) och Støre (Ap) höjas om de inte ska tvingas skära i den norska välfärden eller tömma oljefonden. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/AFP
Utrikes

Norsk politiker: Pensionärer får historisk höjning

Robin Olsson

Norska miljardärer flyr till Schweiz. Den gröna omställningen och oroligheterna i omvärlden slår mot den norska kronan och regeringen Støre sliter, då får de norska pensionärerna rekordpåslag för att klara krisen.


Den norska regeringen sliter i opinionen inför höstens lokalval. Nyligen presenterade finansminister Vedum (SP) en reviderad budget för 2023. En revidering som visar sig vara en ekonomisk jackpot för de många norska pensionärerna som nu får en uppräkning på sina pensioner med drygt åtta procent, samt en skattesänkning. Detta är en satsning som stortingsmannen Stein Erik Lauvås, från styrande Arbeiderpartiet, är mycket tillfreds med.

– Detta är en uppgörelse som är framförhandlad i Stortinget, tillsammans med de stora pensionärsorganisationerna i Norge. Orsaken till den historiska höjningen är förstås den rekordstora inflationen.

Norge har som bekant en oljefond, i vilken överskotten som genererats från oljeindustrin genom åren har förvaltats för framtida generationers pensioner. Enligt ett regelverk får den sittande regeringen använda högst tre procent av avkastningen härifrån årligen i den norska statsbudgeten. Fonden var i budgetförutsättningarna på ofattbara 14 000 miljarder norska kronor, eller närmare 3 miljoner kronor per norsk medborgare. Norge har dock en stor välfärdsstat och många pensionärer att försörja, menar Lauvås.

– Vi har andra skatteregler för pensionärer och ”tryggare” än för vanliga löntagare. De första 250 000 kronorna per år är skattefria och över det tas det ut skatt. Pensionärsförbunden är mycket nöjda med resultatet av årets förhandling, säger Lauvås till Epoch Times.

Stein Erik Lauvås (AP)

Det är inte oljefonden som Norge kan leva på och bygga välfärden av i framtiden. 

Stein Erik Lauvås (AP) Stortingsman från Marker i Østfold

Vedum sade på en presskonferens då budgeten presenterades att förslaget var ”en ansvarsfull budget som ger trygghet till folket i hela Norge”. Han konstaterade att Norge klarar sig relativt bra även om inflationen var fortsatt hög i maj och konjunkturen sjunker en aning. Pensionärerna får som sagt sänkt skatt med cirka 1,4 miljarder.

En nöjd pensionär är Åge Midtbø, 69 år, från Holmestrand.

– Det är bra att regeringen ger oss kompensation för den höga inflationen, så att inte pensionerna släpar efter. Samtidigt måste det skapas tillväxt i samhället, det går inte att bara ösa ut miljarder om de inte kommer in.

Midtbø arbetar fortfarande en hel del, även om han är pensionär.

– Det lönar sig att arbeta lite till extra och så är det trevligt så länge hälsan står en bi.

Det parti som enligt honom slagits mest för pensionärernas sak är dock inte regeringspartierna, Arbeiderpartiet och Senterpartiet, även om de gått med på denna uppgörelse.

– Högerpartiet Fremskrittspartiet, FrP, har slagits mest för pensionärernas sak genom åren. Deras före detta partiledare Carl I Hagen kom tillbaka till Stortinget nu senast, 78 år gammal. Han håller vår fana högt, säger Midtbø.

En sak som oroar honom inför framtiden är dock den höga inflationen och ifall den låga kronkursen tvingar fram ytterligare räntehöjningar.

– Det är många norrmän som sitter på stora huslån, skulle räntan skjuta i taket ytterligare kan det skapa problem för många, tror han.

En annan pensionär som även haft mycket med Sverige att göra är Jon Reina.

– Norge är ett rikt land tack vare fisk och oljeindustrin. När jag var ung och växte upp i Oslo-väst och Bærum, så fanns det inte så många miljardärer där som i dag, men nu flyr de landet på grund av höga förmögenhetsskatter.

Reina är avlägsen släkting till den norske Nobelpristagaren i litteratur, Knut Hamsun och han känner Carl I Hagen väl då de båda var medlemmar i samma parti på 1970-talet.

– FrP ville ha lägre skatter och avgifter och mer frihet till folket. Det regeringen nu gör med sin politik är att de skattar folk ut ur landet och gör att Norge som helhet blir ett fattigare land. Björn Rosengren hade kanske rätt i att ”Norge är den sista sovjetstaten”, filosoferar Reina.

Raden av norska miljardärer som flytt landet det senaste året på grund av regeringen Støres politik kan göras lång, enligt Sveriges Radios program Konflikt, som sändes den 2 juni. Detta började hösten 2022 med oljemagnaten och entreprenören Kjell-Inge Røkke, ägare till företaget Aker Solutions. Han följdes i spåren av skidkungen, klädmärkesägaren och fastighetsmagnaten Bjørn Dæhli och nu senast fotbollspappan Alf-Inge Haaland, far till världens för tillfället bästa fotbollsspelare, Manchester Citys stjärna Erling Haaland.

Enligt en norsk advokat som radioprogrammet Konflikt pratat med är norska miljardärer och miljonärer uppriktigt rädda för den nya regeringens politik och retorik, nämligen att: ”De ska ta de rika”. Detta har skapat en vallfärd till och exiltillvaro i alplandet Schweiz, något som Ikea-grundaren Ingvar Kamprad tvingades till på 1970-talet innan Anders Borg och den borgerliga regeringen tog bort fastighetsskatten, arvsskatten och förmögenhetsskatten mellan 2006 och 2010. Kamprad kunde sluta sina dagar hemma i Småland.

Skatterna i Norge måste dock enligt regeringen höjas om staten inte ska tvingas skära ner i den norska välfärden eller tömma den gigantiska oljefonden, en uppfattning som Lauvås delar.

– Det är en generell ekonomisk oro i världen och den norska kronan är en liten valuta. Jag tror inte att omställningen till grön ekonomi, bort från olja och gas, är orsaken till den nedgång vi ser för den norska kronan.

Norge är tack vare olja ett mycket rikt land. Foto: Scott Barbour/Getty Images

Norges befolkning är hälften så stor som Sveriges och enligt honom är det många faktorer som gör att de trots det lägger betydligt fler miljarder på sin välfärd. Den hårt ansatta näringsministern Jan Christian Vestre (Ap) sade i en debatt på NRK: ”Det är fortfarande lätt att tjäna pengar i Norge och miljardärerna blir fler och fler och har fördubblat och tredubblat sina förmögenheter på 13 år, då kan de även vara med och bidra mer till samhället på ett bättre sätt.”

– Ett högt oljepris har historiskt gett Norge en stark valuta. Nu har vi en något lägre ränta i Norge än i många andra länder och det påverkar även kronkursen negativt, menar Lauvås.

Den erfarne stortingsmannen från Marker i Østfold ser ytterligare orosmoln på den ekonomiska himlen.

– Det är inte oljefonden som Norge kan leva på och bygga välfärden av i framtiden.

Han menar att det behövs nya industriarbetsplatser och en låg arbetslöshet och att de klarar att skapa och producera varor och tjänster som världen vill köpa.

Han skickar även ett varningsord till sina 168 kollegor på Stortinget.

– Det är viktigt att vi är på vår vakt nu, för vi använder redan i dag cirka 350 miljarder kronor från oljefonden varje år. Hade vi inte haft den unika möjligheten hade vi varit tvungna att låna eller spara dessa pengar varje år och det är inte alla norrmän medvetna om.

Den norska statsbudgeten uppgår enligt honom till hela 1 400 miljarder norska kronor årligen.

– På 15 år, om inget sker, så har vi tömt oljefonden.

Det finns många svenskar som jobbar i Norge och som ser fram emot en gyllene ålderdom med norsk pension. För vissa kommer den dock att brandskattas hårt. De som tjänar pengar i Norge som lön i dag och inte bor i en gränskommun, skattar i Norge och har därmed lägre skatt än i Sverige. De behöver inte uppge denna inkomst i Sverige, däremot om de får en pension i framtiden så beskattas de på hela mellanskillnaden mellan norsk och svensk skatt. Då stora delar av pensionen är skattefri i Norge blir det en dyr historia.

– Många får en skattechock i början, och framför allt norrmän som på ålderns höst flyttar till Sverige och är vana vid norsk skatt på pensionen, säger Mona Lundebro vid Skatteverket, expert på detta område, till Epoch Times.

Livet för de norska pensionärerna är dock lättare än för de svenska. De norska pensionerna revideras den 1 maj varje år och grundbeloppet i NAV justeras. I år gick det från 109 000 till 118 600. Sedan 2013 har detta belopp som pensioner och förtidspensioner baseras på stigit från 85 000 kronor.

Den svenska pensionärsorganisationen SPF presenterade i slutet av april i år en undersökning bland sina medlemmar som visar att inflationen slår hårt bland de svenska pensionärerna och att de har små om ens några marginaler. Många har fått börja jobba, eller ta från sitt sparkapital.

Många seniorer, menar ordförande Eva Eriksson, kan inte välja bort någon form av ”lyxkonsumtion”, då pengarna inte har räckt till redan innan allt började rusa i pris. 

Miljardären Olav Thon firar 100 år den 29 juni. Här under en intervju på Töcksfors shoppingcenter. Foto: Robin Olsson

Norske Hotellkungen Olav Thon fyller 100 år

Entreprenören Olav Thon från Ål i Hallingdal kom till Oslo som tonåring för att sälja rävskinn. Han blev butiksägare och entreprenör. 83 år senare är han en av Oslos största fastighetsägare.

En av Norges miljardärer har dock inga planer på att lämna hemlandet eller att gå i pension. Mannen med den ikoniska huvudbonaden, Olav Thon, älskar att vandra i fjällen och har kanske gått längst av dem alla. Den 29 juni fyller den mytomspunne entreprenören, fastighetsägaren och hotellkungen med stora investeringar i Sverige 100 år.

Då han gifte sig för ett antal år sedan sade han till norsk press att han och frun skulle åka på bröllopsresa utomlands.

– Det blir en utlandsresa till mitt shoppingcenter i Töcksfors.

Olav Thon-gruppen har från 2005 och framåt satsat stort på den svenska marknaden, där de byggt verksamheter i framförallt Strömstad, Charlottenberg och Töcksfors som omsätter många miljarder.

– Det har varit en fantastisk utveckling och Olav är en fantastiskt fin människa, säger före detta kommunalrådet i Årjängs kommun och numera konsulten Kjell Ericsson, till Epoch Times.

Hallgrim Berg, stortingsrepresentant och kulturperson från Hallingdal, har tecknat Olav Thons levnadsöde i boken, Olav Thon miljardär i anorak, där han beskriver entreprenörens enorma näsa för affärer och hårda arbete, något som Olav själv menar är en del av receptet för ett långt liv.

– Arbeta hårt, gå långa promenader i fjällen, ät sund mat och ha enkla levnadsvanor, för då kan du bli 100–120 år, säger han i en kommentar.

Drivkraften har enligt egen utsago varit att se hur kapitalet utvecklats och skapat ett mervärde, både för honom och samhället.

– Han lät kapitalet förmera sig och har sedan ungdomen haft ett sinne för affärer. Det grundar sig i hans uppfostran och i den protestantiska arbetsetiken som han levt med, han vill lämna något större efter sig, säger Hallgrim Berg.

Olav Thon äger en mängd hotell och fastigheter över hela Norge och framför allt i Oslo. Den stora förmögenhet han samlat på sig, cirka 50 miljarder norska kronor, har till stora delar redan skänkts till en stiftelse som ger bidrag till forskning.


Kontakta skribenten:
[email protected] 

Oljefonden – en ovärderlig reserv

1969 hittades utanför Norges kust mängder med olja, ett av de största offshore-fynden i hela världen. Helt plötsligt fanns det massor av olja att sälja och landets ekonomi kom att växa kraftigt.

Norges Bank har numera en webbplats på internet där alla norrmän, timme för timme, kan följa värdeförändringar på deras gemensamma förmögenhet, eller rättare sagt pensionstillgångar. Det officiella namnet på denna oljefond är Statens pensionsfond.

För dagen uppgår den till hela 15 300 miljarder kronor. Det värdet varierar kraftigt beroende på utvecklingen på världens börser. Eftersom stora delar är investerade utomlands så ökar den, räknat i norska kronor, nu när den norska kronan är historiskt svag gentemot dollar och euro.

Den som basar över fonden heter Nicolai Tangen och är en av Norges mäktigaste personer. Målet med förvaltningen är: ”Att säkerställa en långsiktig avkastning på det norska oljekapitalet så att det genererar välstånd till både nuvarande och kommande generationer.”

Källa: nbim.no

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSkatterna i Norge måste enligt Vedum (Sp) och Støre (Ap) höjas om de inte ska tvingas skära i den norska välfärden eller tömma oljefonden. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/AFP
Skatterna i Norge måste enligt Vedum (Sp) och Støre (Ap) höjas om de inte ska tvingas skära i den norska välfärden eller tömma oljefonden. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/AFP
Utrikes

Norsk politiker: Pensionärer får historisk höjning

Robin Olsson

Norska miljardärer flyr till Schweiz. Den gröna omställningen och oroligheterna i omvärlden slår mot den norska kronan och regeringen Støre sliter, då får de norska pensionärerna rekordpåslag för att klara krisen.


Den norska regeringen sliter i opinionen inför höstens lokalval. Nyligen presenterade finansminister Vedum (SP) en reviderad budget för 2023. En revidering som visar sig vara en ekonomisk jackpot för de många norska pensionärerna som nu får en uppräkning på sina pensioner med drygt åtta procent, samt en skattesänkning. Detta är en satsning som stortingsmannen Stein Erik Lauvås, från styrande Arbeiderpartiet, är mycket tillfreds med.

– Detta är en uppgörelse som är framförhandlad i Stortinget, tillsammans med de stora pensionärsorganisationerna i Norge. Orsaken till den historiska höjningen är förstås den rekordstora inflationen.

Norge har som bekant en oljefond, i vilken överskotten som genererats från oljeindustrin genom åren har förvaltats för framtida generationers pensioner. Enligt ett regelverk får den sittande regeringen använda högst tre procent av avkastningen härifrån årligen i den norska statsbudgeten. Fonden var i budgetförutsättningarna på ofattbara 14 000 miljarder norska kronor, eller närmare 3 miljoner kronor per norsk medborgare. Norge har dock en stor välfärdsstat och många pensionärer att försörja, menar Lauvås.

– Vi har andra skatteregler för pensionärer och ”tryggare” än för vanliga löntagare. De första 250 000 kronorna per år är skattefria och över det tas det ut skatt. Pensionärsförbunden är mycket nöjda med resultatet av årets förhandling, säger Lauvås till Epoch Times.

Stein Erik Lauvås (AP)

Det är inte oljefonden som Norge kan leva på och bygga välfärden av i framtiden. 

Stein Erik Lauvås (AP) Stortingsman från Marker i Østfold

Vedum sade på en presskonferens då budgeten presenterades att förslaget var ”en ansvarsfull budget som ger trygghet till folket i hela Norge”. Han konstaterade att Norge klarar sig relativt bra även om inflationen var fortsatt hög i maj och konjunkturen sjunker en aning. Pensionärerna får som sagt sänkt skatt med cirka 1,4 miljarder.

En nöjd pensionär är Åge Midtbø, 69 år, från Holmestrand.

– Det är bra att regeringen ger oss kompensation för den höga inflationen, så att inte pensionerna släpar efter. Samtidigt måste det skapas tillväxt i samhället, det går inte att bara ösa ut miljarder om de inte kommer in.

Midtbø arbetar fortfarande en hel del, även om han är pensionär.

– Det lönar sig att arbeta lite till extra och så är det trevligt så länge hälsan står en bi.

Det parti som enligt honom slagits mest för pensionärernas sak är dock inte regeringspartierna, Arbeiderpartiet och Senterpartiet, även om de gått med på denna uppgörelse.

– Högerpartiet Fremskrittspartiet, FrP, har slagits mest för pensionärernas sak genom åren. Deras före detta partiledare Carl I Hagen kom tillbaka till Stortinget nu senast, 78 år gammal. Han håller vår fana högt, säger Midtbø.

En sak som oroar honom inför framtiden är dock den höga inflationen och ifall den låga kronkursen tvingar fram ytterligare räntehöjningar.

– Det är många norrmän som sitter på stora huslån, skulle räntan skjuta i taket ytterligare kan det skapa problem för många, tror han.

En annan pensionär som även haft mycket med Sverige att göra är Jon Reina.

– Norge är ett rikt land tack vare fisk och oljeindustrin. När jag var ung och växte upp i Oslo-väst och Bærum, så fanns det inte så många miljardärer där som i dag, men nu flyr de landet på grund av höga förmögenhetsskatter.

Reina är avlägsen släkting till den norske Nobelpristagaren i litteratur, Knut Hamsun och han känner Carl I Hagen väl då de båda var medlemmar i samma parti på 1970-talet.

– FrP ville ha lägre skatter och avgifter och mer frihet till folket. Det regeringen nu gör med sin politik är att de skattar folk ut ur landet och gör att Norge som helhet blir ett fattigare land. Björn Rosengren hade kanske rätt i att ”Norge är den sista sovjetstaten”, filosoferar Reina.

Raden av norska miljardärer som flytt landet det senaste året på grund av regeringen Støres politik kan göras lång, enligt Sveriges Radios program Konflikt, som sändes den 2 juni. Detta började hösten 2022 med oljemagnaten och entreprenören Kjell-Inge Røkke, ägare till företaget Aker Solutions. Han följdes i spåren av skidkungen, klädmärkesägaren och fastighetsmagnaten Bjørn Dæhli och nu senast fotbollspappan Alf-Inge Haaland, far till världens för tillfället bästa fotbollsspelare, Manchester Citys stjärna Erling Haaland.

Enligt en norsk advokat som radioprogrammet Konflikt pratat med är norska miljardärer och miljonärer uppriktigt rädda för den nya regeringens politik och retorik, nämligen att: ”De ska ta de rika”. Detta har skapat en vallfärd till och exiltillvaro i alplandet Schweiz, något som Ikea-grundaren Ingvar Kamprad tvingades till på 1970-talet innan Anders Borg och den borgerliga regeringen tog bort fastighetsskatten, arvsskatten och förmögenhetsskatten mellan 2006 och 2010. Kamprad kunde sluta sina dagar hemma i Småland.

Skatterna i Norge måste dock enligt regeringen höjas om staten inte ska tvingas skära ner i den norska välfärden eller tömma den gigantiska oljefonden, en uppfattning som Lauvås delar.

– Det är en generell ekonomisk oro i världen och den norska kronan är en liten valuta. Jag tror inte att omställningen till grön ekonomi, bort från olja och gas, är orsaken till den nedgång vi ser för den norska kronan.

Norge är tack vare olja ett mycket rikt land. Foto: Scott Barbour/Getty Images

Norges befolkning är hälften så stor som Sveriges och enligt honom är det många faktorer som gör att de trots det lägger betydligt fler miljarder på sin välfärd. Den hårt ansatta näringsministern Jan Christian Vestre (Ap) sade i en debatt på NRK: ”Det är fortfarande lätt att tjäna pengar i Norge och miljardärerna blir fler och fler och har fördubblat och tredubblat sina förmögenheter på 13 år, då kan de även vara med och bidra mer till samhället på ett bättre sätt.”

– Ett högt oljepris har historiskt gett Norge en stark valuta. Nu har vi en något lägre ränta i Norge än i många andra länder och det påverkar även kronkursen negativt, menar Lauvås.

Den erfarne stortingsmannen från Marker i Østfold ser ytterligare orosmoln på den ekonomiska himlen.

– Det är inte oljefonden som Norge kan leva på och bygga välfärden av i framtiden.

Han menar att det behövs nya industriarbetsplatser och en låg arbetslöshet och att de klarar att skapa och producera varor och tjänster som världen vill köpa.

Han skickar även ett varningsord till sina 168 kollegor på Stortinget.

– Det är viktigt att vi är på vår vakt nu, för vi använder redan i dag cirka 350 miljarder kronor från oljefonden varje år. Hade vi inte haft den unika möjligheten hade vi varit tvungna att låna eller spara dessa pengar varje år och det är inte alla norrmän medvetna om.

Den norska statsbudgeten uppgår enligt honom till hela 1 400 miljarder norska kronor årligen.

– På 15 år, om inget sker, så har vi tömt oljefonden.

Det finns många svenskar som jobbar i Norge och som ser fram emot en gyllene ålderdom med norsk pension. För vissa kommer den dock att brandskattas hårt. De som tjänar pengar i Norge som lön i dag och inte bor i en gränskommun, skattar i Norge och har därmed lägre skatt än i Sverige. De behöver inte uppge denna inkomst i Sverige, däremot om de får en pension i framtiden så beskattas de på hela mellanskillnaden mellan norsk och svensk skatt. Då stora delar av pensionen är skattefri i Norge blir det en dyr historia.

– Många får en skattechock i början, och framför allt norrmän som på ålderns höst flyttar till Sverige och är vana vid norsk skatt på pensionen, säger Mona Lundebro vid Skatteverket, expert på detta område, till Epoch Times.

Livet för de norska pensionärerna är dock lättare än för de svenska. De norska pensionerna revideras den 1 maj varje år och grundbeloppet i NAV justeras. I år gick det från 109 000 till 118 600. Sedan 2013 har detta belopp som pensioner och förtidspensioner baseras på stigit från 85 000 kronor.

Den svenska pensionärsorganisationen SPF presenterade i slutet av april i år en undersökning bland sina medlemmar som visar att inflationen slår hårt bland de svenska pensionärerna och att de har små om ens några marginaler. Många har fått börja jobba, eller ta från sitt sparkapital.

Många seniorer, menar ordförande Eva Eriksson, kan inte välja bort någon form av ”lyxkonsumtion”, då pengarna inte har räckt till redan innan allt började rusa i pris. 

Miljardären Olav Thon firar 100 år den 29 juni. Här under en intervju på Töcksfors shoppingcenter. Foto: Robin Olsson

Norske Hotellkungen Olav Thon fyller 100 år

Entreprenören Olav Thon från Ål i Hallingdal kom till Oslo som tonåring för att sälja rävskinn. Han blev butiksägare och entreprenör. 83 år senare är han en av Oslos största fastighetsägare.

En av Norges miljardärer har dock inga planer på att lämna hemlandet eller att gå i pension. Mannen med den ikoniska huvudbonaden, Olav Thon, älskar att vandra i fjällen och har kanske gått längst av dem alla. Den 29 juni fyller den mytomspunne entreprenören, fastighetsägaren och hotellkungen med stora investeringar i Sverige 100 år.

Då han gifte sig för ett antal år sedan sade han till norsk press att han och frun skulle åka på bröllopsresa utomlands.

– Det blir en utlandsresa till mitt shoppingcenter i Töcksfors.

Olav Thon-gruppen har från 2005 och framåt satsat stort på den svenska marknaden, där de byggt verksamheter i framförallt Strömstad, Charlottenberg och Töcksfors som omsätter många miljarder.

– Det har varit en fantastisk utveckling och Olav är en fantastiskt fin människa, säger före detta kommunalrådet i Årjängs kommun och numera konsulten Kjell Ericsson, till Epoch Times.

Hallgrim Berg, stortingsrepresentant och kulturperson från Hallingdal, har tecknat Olav Thons levnadsöde i boken, Olav Thon miljardär i anorak, där han beskriver entreprenörens enorma näsa för affärer och hårda arbete, något som Olav själv menar är en del av receptet för ett långt liv.

– Arbeta hårt, gå långa promenader i fjällen, ät sund mat och ha enkla levnadsvanor, för då kan du bli 100–120 år, säger han i en kommentar.

Drivkraften har enligt egen utsago varit att se hur kapitalet utvecklats och skapat ett mervärde, både för honom och samhället.

– Han lät kapitalet förmera sig och har sedan ungdomen haft ett sinne för affärer. Det grundar sig i hans uppfostran och i den protestantiska arbetsetiken som han levt med, han vill lämna något större efter sig, säger Hallgrim Berg.

Olav Thon äger en mängd hotell och fastigheter över hela Norge och framför allt i Oslo. Den stora förmögenhet han samlat på sig, cirka 50 miljarder norska kronor, har till stora delar redan skänkts till en stiftelse som ger bidrag till forskning.


Kontakta skribenten:
[email protected] 

Oljefonden – en ovärderlig reserv

1969 hittades utanför Norges kust mängder med olja, ett av de största offshore-fynden i hela världen. Helt plötsligt fanns det massor av olja att sälja och landets ekonomi kom att växa kraftigt.

Norges Bank har numera en webbplats på internet där alla norrmän, timme för timme, kan följa värdeförändringar på deras gemensamma förmögenhet, eller rättare sagt pensionstillgångar. Det officiella namnet på denna oljefond är Statens pensionsfond.

För dagen uppgår den till hela 15 300 miljarder kronor. Det värdet varierar kraftigt beroende på utvecklingen på världens börser. Eftersom stora delar är investerade utomlands så ökar den, räknat i norska kronor, nu när den norska kronan är historiskt svag gentemot dollar och euro.

Den som basar över fonden heter Nicolai Tangen och är en av Norges mäktigaste personer. Målet med förvaltningen är: ”Att säkerställa en långsiktig avkastning på det norska oljekapitalet så att det genererar välstånd till både nuvarande och kommande generationer.”

Källa: nbim.no

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024