Norge lättar på restriktioner i omgångar
Norges statsminister Erna Solberg berättar om planerna för lättnader i restriktionerna vid en presskonferens. Foto: Berit Roald/NTB/TT


Norge lyfter sina restriktioner i fyra omgångar, med minst tre veckors mellanrum. Men det finns inga fasta datum för när de olika faserna ska inledas, meddelar statsminister Erna Solberg vid en presskonferens.

– Det är säkert många som tycker att det går för sakta. Vi längtar alla efter det vanliga livet, säger hon enligt VG.

I den första fasen ska evenemang med maximalt 100 personer och sittande publik kunna genomföras. Men om det blir aktuellt i Oslo återstår att se.

– Det har sett bättre ut den senaste tiden, men Oslopolitikerna måste göra värderingen utan att vi ska lägga oss i. Oslo har tampats med väldigt hög smitta under väldigt lång tid, säger Solberg.

Solberg uppmanar också landets turistnäring att inför den kommande sommaren ta höjd för att det blir många inhemska turister.

Hon poängterar dock att augusti och september är de viktigaste månaderna för utländska turister. Statsministern hoppas att utländska turister ska kunna besöka landet i augusti.

Framför allt nämner hon Tyskland, som står för den största delen av de utländska turisterna som kommer till Norge.

– De har ofta senare semester än vad vi har och kan då komma till Norge på fisketur, säger hon enligt NTB.

Den första fasen av öppnandet är en förberedelsefas. Regeringen ska nu undersöka om fas två kan införas så tidigt som den 16 maj. Den ska bland annat innebära att utskänkningstillståndet för krogar och restauranger förlängs till midnatt och att familjebesök från utlandet blir möjligt.

(TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.