Norsk läkare: Vaccinet utlöste blodpropp
En läkargrupp i Norge kopplar Astra Zenecas vaccin till de allvarliga fall av blodpropp som drabbat tre sjukvårdsanställda kort efter att de vaccinerades. Foto: Jung Yeon-Je-Pool/Getty Images


En läkargrupp i Norge kopplar Astra Zenecas vaccin till de allvarliga fall av blodpropp som drabbat tre sjukvårdsanställda kort efter vaccinationen. En av de vaccinerade dog senare.

Än så länge kan läkarna inte med säkerhet säga att det finns ett samband. Men allt pekar på det, säger Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, vid en hastigt sammankallad presskonferens i blåsten utanför sjukhuset.

– Jag ser ingen annan möjlighet i dag, säger Holme.

Han ger korta svar och hänvisar alla frågor om Astra Zenecas vaccin till vad EU:s läkemedelsmyndighet EMA kommer fram till senare i eftermiddag.

En av dem dog

De tre norska sjukvårdsarbetarna, som samtliga är under 50 år, blev inlagda med allvarliga blodproppar tre till tolv dagar efter vaccinering. En av dem dog senare.

Pål Andre Holme förklarar att han och hans kollegor har upptäckt antikroppar som binder till blodplättarna hos de drabbade personerna. Detta kan dels utlösa blodproppar, dels leda till en minskad mängd blodplättar, då de blodplättar som har antikroppar men inte bildar proppar städas bort från blodcirkulationen. Alltså den typ av misstänkta biverkningar som hittills har upptäckts hos ett femtontal vaccinerade personer i Europa, efter att totalt 17 miljoner vaccindoser har distribuerats.

Misstänker underrapportering

I Norge har cirka 120 000 personer vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, och hittills har alltså tre fall av de allvarliga, misstänkta biverkningarna upptäckts.

Det faktum att Norge är ett litet land, där samtliga personer med dessa symtom hamnade på samma sjukhus kan ha gjort det lättare att se mönstret, menar Pål Andre Holme. Han misstänker därför att det kan vara en underrapportering av liknande fall i andra länder.

Än så länge har läkarna ingen förklaring till varför just dessa tre personer drabbats av de svåra symptomen.

– Vi har teorier, men inget som tyder på varför vissa får det men inte andra, säger Holme.

Fördjupade studier

Forskargruppen går nu vidare med fördjupade studier av eventuella bakomliggande tillstånd som kan ha bidragit till symptomen.

Matti Sällberg, professor i immunologi vid Karolinska Institutet, vill än så länge inte kommentera den norska nyheten.

– Man måste avvakta mer fakta innan man kan säga något om det här. Jag vill avvakta vad EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer fram till i eftermiddag, säger Matti Sällberg till TT.

(TT-NTB)

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: