Efter gårdagens larm om förhöjda PFAS-värden i Arvidsjaurs dricksvatten får nu invånarna hämta sitt vatten från nödtankar.
Kommunen oroar sig dock inte för att få en stämning på halsen, vilket blev utfallet av en liknande incident i Blekinge 2013.
– Alla nödvattentankar är utplacerade där de ska. Analyssvaren dröjer fem dagar från det att vi skickade in dem i går, säger Åsa Andersson, samhällsbyggnadschef i Arvidsjaurs kommun, till TT.
TT: Hur oroade är invånarna?
– Det är en hel del frågor, som förväntat. Vi har stöd från Livsmedelsverkets vattenkatastrofgrupp VAKA och enheter för arbets- och miljömedicin i Umeå och Göteborg som hjälper till att svara på frågor, säger Andersson.
Kommunen oroar sig dock inte för att få en stämning på halsen, vilket blev utfallet då förhöjda PFAS-värden upptäcktes i Kallinge i Blekinge 2013. 174 hushåll stämde då det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik i ett fall som sedan dess gått upp i Högsta domstolen.
– Det tror jag inte. Jag är inte insatt i den processen, men det tror jag inte blir aktuellt, säger Åsa Andersson.
Kommunens teori är att föroreningen orsakats av rester från en brandövningsplats vid flygplatsen, där ett brandskum med PFAS har använts.
De drabbade hushållen ligger alla i Arvidsjaur centralort. Innan proven är analyserade avråds invånare helt från att dricka vattnet – att koka det hjälper inte. Det är däremot ingen fara att duscha och tvätta sig i vattnet.
(Joel Malmén/TT)
Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft
Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?