Myndigheter i Västra Götaland uppmanar: Spara på vattnet
Foto: Pixabay


Både Länsstyrelsen branschorganisationen Svenskt vatten uppmanar nu hela Västra Götaland att försöka spara på vattnet. Detta på grund av att torkan har påverkat vattenförsörjningen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Tidigare under sommaren har Länsstyrelsen sagt att man inte får ta vatten från länets små och medelstora vattendrag på grund av de låga vattennivåerna.

Elinor Loyd, på Länsstyrelsen, säger till tv-kanalen att vattnet är viktigt som livsmedel och en resurs i samhällen och därför uppmanar man om att spara på vattnet för att säkra vattentillgången.

I Västra Götaland har nederbörden dessutom varit mycket liten, vilket har påverkat grundvattennivåer, sjöar och vattendrag.

"På många platser beroende av små grundvattenmagasin råder bevattningsförbud och fortsätter det varma och soliga vädret utan regn kan grundvattennivåerna sjunka även i stora magasin och i sjöar och vattendrag", skriver Svenskt vatten på sin webbsida.

Enligt SVT har torkan lett till stora vattenuttag och flera vattenverk ligger nu nära sin maxkapacitet för att producera vatten.

– Många vattenverk har gått nära maxkapacitet, de klarar inte så mycket mer nu, säger Elinor Loyd, till tv-kanalen.

Flera platser i regionen har nu en allvarlig situation. För de kommuner som hämtar vatten från de stora sjöarna och andra stora vattendrag har man ett mer stabilt läge.

Enligt Elinor Loyd behöver man bli medveten om vattnets värde när det blir en sådan här extrem torka.

Han var ute och gick med hunden när han såg någon som satt på en påle i vattnet

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong