Nio gripna efter att lärare halshöggs i Paris
En polisman vid brottsplatsen där en lärare halshöggs vid en skola i förorten Conflans-Sainte-Honorine utanför Paris den 16 oktober 2020. Foto: Kiran Ridley/Getty Images


Nio personer har gripits efter att en lärare halshöggs av en misstänkt islamist i en förort till Paris på fredagen, rapporterar Reuters.

Den 47-årige läraren hade visat karikatyrer av profeten Mohammed under en lektion om yttrandefrihet. Detta ska ha retat upp flera föräldrar.

Den 18-årige gärningsmannen, som sköts ihjäl av polis, är av tjetjenskt ursprung och född i Moskva, enligt Le Monde. Innan han blev skjuten hotade han polis med en lång kniv. Enligt vittnen ropade angriparen under attacken ”Allah Akbar” (Gud är stor).

Anti-terroråklagare utreder nu fallet som ett terrorbrott.

Fyra personer, inklusive en minderårig, greps redan någon timma efter attacken i förorten Conflans-Sainte-Honorine. Tre av de misstänkta ska vara släktingar till gärningsmannen.

Ytterligare fem personer greps senare på natten, varav två föräldrar till elever i skolan där läraren undervisade.

Vuxna och barn syns vid en mellanstadieskola där blommor har lagts ut på lördagen. Inte långt från platsen halshöggs en lärare på fredagen den 16 oktober 2020. Foto: Bertrand Guay/AFP via Getty Images

– En medborgare har mördats i dag för att han är lärare. Och för att han undervisade om yttrandefrihet, sade president Emmanuel Macron på fredagskvällen.

Han tillade att hela Frankrike ”står bakom sina lärare” och att terrorister inte kommer att splittra landet.

”Intolerans har precis passerat en ny nivå och verkar inte sky några medel för att påtvinga terror i vårt land”, skriver satirtidningen Charlie Hebdo i ett inlägg på Twitter.

För tre veckor sedan skadades två personer i Paris efter att en man gick till attack med en köttyxa utanför tidningens tidigare lokaler. Fem personer greps i samband med händelsen som utreds som terrorbrott.

Samtidigt pågår en rättegång gällande islamistattacken 2015 mot Charlie Hebdo då 12 personer dog. 14 personer står åtalade.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.